1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

London får vänta på brexitbesked från EU

Storbritannien får vänta på besked om förlängd förhandlingstid från EU några dagar till.
Men i princip alla EU-länder uppges stå bakom ett uppskov tills processen i London är klar.
Premiärminister Boris Johnson förbereder sig för veckans frågestund i parlamentets underhus.
Foto: Frank Augstein/AP/TT

Ambassadörer från de 27 övriga EU-länderna diskuterade en förlängning vid ett möte men något formellt beslut fattades inte under onsdagen. Diskussionen fortsätter vid ett nytt möte på fredag rapporterar Reuters, och på onsdagskvällen meddelade den brittiske premiärministern Boris Johnson att han ställer in ett planerat kommittémöte i parlamentet dagen därpå.

Enligt Reuters källor är det troligt att Boris Johnson får förlängd förhandlingstid fram till den 31 januari.

– Alla var överens om behovet av en förlängd tid för att undvika en avtalslös brexit. Hur lång tid diskuteras fortfarande, säger en källa till nyhetsbyrån AFP.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Stöd från Irland

Om medlemsländerna trots allt inte kan komma överens kan ett extra EU-toppmöte hållas på måndag, men flera källor säger att målet är fatta ett beslut på lägre nivå redan denna vecka.

Den irländske premiärministern Leo Varadkar talade i telefon med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på onsdagsmorgonen och gav då stöd för en förlängning till slutet av januari – precis som det står i den ansökan som Storbritannien lämnat in.

"De noterade att det fortsatt kommer att vara möjligt för Storbritannien att lämna före den 31 januari 2020 om utträdesavtalet har ratificerats före det", heter det i ett uttalande från den irländska premiärministerns kansli.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inne på samma linje.

– Det viktigaste är att vi får ett ordnat utträde. När det nu finns en process i deras parlament, låt oss då ge dem en chans att fullfölja det, säger Löfven till TT.

– Jag hör att några ledare, eller någon i alla fall, är tveksam till att ge så lång tid. För mig är inte datumet det viktigaste, är det nu så att de har en process igång som kan leda dem i mål så är det ju bättre, säger Löfven.

Resultatlöst möte

I London sitter samtidigt både regering och opposition och väntar på besked. Labourledaren Jeremy Corbyn erbjöd sig i tisdags att samarbeta om tidsplanen för behandlingen av brexitlagstiftningen, sedan premiärminister Boris Johnsons förslag om en snabbhantering röstats ned i underhuset.

Corbyn och Johnson har efteråt också träffats – men utan att uppenbarligen komma särskilt långt.

"Labour ville diskutera en annan tidtabell, regeringen vill veta vad Labour skulle göra om den inte blir någon förlängning. Låter som om ingendera sidan fick ut särskilt mycket", skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

Lite senare bjöd dessutom Johnsons frågestund i parlamentet på sedvanligt hätska ordalag mellan premiärministern och oppositionsledaren.

Väntar på EU

Den brittiska regeringen vill gärna ha så kort förlängning som möjligt från EU, för att snabbt driva igenom den brexitlagstiftning som nu tillfälligt pausats.

– Vi väntar på deras reaktion. Jag anser fortfarande att det vore det bästa för det här landet och demokratin att få brexit genomfört den 31 oktober, säger premiärministern i underhuset.

Ett alternativ är annars att först driva igenom ett nyval – ett förslag som Johnson upprepade under sin frågestund på onsdagen, som svar på kritik från Ian Blackford, gruppledare för Skotska nationalistpartiet (SNP).

– Om han verkligen har något emot det här avtalet så föreslår jag att han ger sitt stöd för ett nyval, säger Johnson.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i