Annons

Johaug efter krossen: "Extra roligt"

Det var i alla fall spännande fram till sista dagen, som Ingvild Flugstad Østberg uttryckte det.
Therese Johaug lekte med motståndet i den avslutande klättringen och vann Tour de Ski för tredje gången.
Skidor • Publicerad 5 januari 2020
Therese Johaug vann Tour de Ski 2019–2020.
Therese Johaug vann Tour de Ski 2019–2020.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Den 31-åriga norskan har golvat motståndet sedan hon förra säsongen gjorde comeback efter dopningsavstängningen, och hon gick in i vinterns Tour de Ski som skyhög favorit.

Till slut var det heller inget snack, trots ett par missräkningar under touren, framför allt de två distansloppen som hon inte vann.

Alla chanslösa

Annons

Men tack vare två fina placeringar i sprint – semifinalplatsen i Val di Fiemme i lördags var ett särskilt utropstecken – hade hon ändå satt sig själv i ett bra läge inför den spektakulära avslutningen uppför Alpe Cermis.

Slutsträckan är som klippt och skuren för Johaug, och efter några kilometers odramatisk körning fram till backens början, satte hon fart. Heidi Weng försökte hänga med en kort stund, men sedan var det Johaug och bara Johaug hela vägen upp till mål.

– Jag hade bestämt mig för att använda min styrka när backen väl startade. Och då fick jag en lucka och... ja, säger Therese Johaug.

Neprjajeva tvåa

Johaug vann klart före landslagskompisarna Heidi Weng (+50,3) och Ingvild Flugstad Østberg (+54,5). För den senare räckte det till en tredjeplats i sammandraget, medan ryskan Natalja Neprjajeva blev tourtvåa.

– Jag hade absolut inte trott att jag skulle slåss om en pallplats i touren. Jag är väldigt nöjd, säger Flugstad Østberg, som stod över alla världscuptävlingar fram till Tour de Ski på grund av hälsoproblem.

Det har funnits en diskussion kring om den avslutande klättringen är lite för optimal för Johaug. Men det håller inte Østberg med om.

– Man kan inte bygga upp en tour för att hindra henne från att vinna, bara för att hon är så mycket bättre än alla andra här. I år blev det i alla fall spännande fram till sista dagen.

Bara Kowalczyk bättre

Å andra sidan har en rad förändringar till årets tour snarare sett ut att kunna gynna andra, mer sprintstarka åkare. Därför känns segern – Therese Johaugs tredje totalt (endast polskan Justyna Kowalczyk har fler med fyra) – extra bra, säger Johaug.

– Det är extra roligt att vinna när experter här och där säger att touren inte passar mig och att det kommer att bli tufft. Det triggar mig verkligen att åka fort och göra det bra, säger Therese Johaug.

– Det är svårt att få det helt rättvist för både sprint- och distansåkare. Men man ska på något sätt kunna prestera i båda delarna, och det tycker jag faktiskt att jag har gjort i år.

Charlotte Kalla blev bästa svenska i klättringen på en elfteplats. Hon var också bästa svenska i touren som tolva. Ebba Andersson, som hade en pallplats inom räckhåll, kom inte till start i avslutningen på grund av en förkylning.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons