Johaug om segern: "Kan inte ta åt mig äran"

Skidor Artikeln publicerades
Sveriges Linn Svahn brukar vara flera nivåer bättre än Therese Johaug i sprint. Men i Åres speciella sprint uppför slalombacken var hon chanslös mot norskan.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sveriges Linn Svahn brukar vara flera nivåer bättre än Therese Johaug i sprint. Men i Åres speciella sprint uppför slalombacken var hon chanslös mot norskan.

Sprinten uppför Åres alpinbacke var skräddarsydd för Therese Johaug, klagade de svenska åkarna.

Norskan krossade alla och tog sin första sprintseger. Och instämde sedan.

I normala fall brukar inte den norska skiddrottningen Therese Johaug dominera i sprint. Men i den nära 700 meter långa uppförslöpan i Åre var hon överlägsen och tog sin tredje seger av tre möjliga i Ski Tour.

Hon vann kvalet med 4,5 sekunds marginal och med undantag för kvartsfinalen, där hon blev tvåa bakom Heidi Weng, var Johaug i en klass för sig. I finalen såg det trots tre tunga lopp i benen lekande lätt ut när hon stormade uppför backen och nästan hoppskejtade över mållinjen som klar segrare.

– Det är ju ingen vanlig sprint. Men jag är väldigt nöjd med min egen insats och är väldigt glad, det här betyder mycket för mig, säger Therese Johaug.

Svahn bästa svenska

Linn Svahn och Jonna Sundling var Sveriges bidrag i finalen och den svenska duon satsade allt på ett kort. De skyndade sig till ledning i finalheatet och var först in i början av backen. Men de lyckades inte stoppa Johaug, Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, den norska trion som stormade förbi svenskorna och ordnade den tredje norska trippeln i rad i touren på damsidan.

– Vi gav det en chans men de var starka i dag, säger Svahn, som blev sexa, medan Sundling slutade fyra.

Konceptet med en sprint uppför Åres slalombacke gillades inte av alla. Den unika banprofilen var till synes klippt och skuren för åkare som Johaug och flera av de svenska åkarna var kritiska till upplägget redan i höstas, när de gavs möjlighet att ge synpunkter på banan.

– Det var många som tyckte att det skulle gynna Johaug och att det inte skulle bli någon sprintkaraktär på loppet. Det är absolut en kul grej och man måste utveckla sporten, men jag vet inte riktigt vad man vill uppnå med det, säger Evelina Settlin, utslagen i kvalet som 35:a.

"Mer en uppvisningstävling"

De flesta svenska åkarna är eniga om att det här inte borde ha räknats som en vanlig sprinttävling.

– Jag vet inte vad man ska kalla det: ett motbackelöp typ. Det känns mer som en uppvisningstävling än ett vanligt skidlopp, säger Johan Häggström, utslagen som 31:a.

– Det är lite tråkigt i en tour när det gynnar distansåkare trots att det redan är så många distanser, säger Linn Sömskar, 41:a.

Veteranen Teodor Peterson har kört många sprinttävlingar i sin karriär. Det här var något annat, säger han.

– Det var inget som passade mig på förhand. Och inte i efterhand heller, säger Peterson, 44:a för dagen.

– När man satsar på sprint så tycker man att det är kul med sprintloppen som finns. Man vill helst inte att man skojar bort det på det här sättet.

Johaug förstår kritiken

Det blir visserligen lite konstigt att kritisera upplägget bara för att det inte passar en själv, säger han. Men han får medhåll av den som borde ha allra minst att anmärka på.

– Jag ska inte ta åt mig äran för att ha vunnit en sprint här, för det här är något annat. Jag förstår att sprintåkarna är missnöjda när det ser ut som det gör, säger Therese Johaug.

– Men nu lade man in det här programmet, och jag kan inte rå för det. Jag har inte varit med och bestämt något. Jag kom till start och försökte göra mitt bästa, så jag är väldigt nöjd med min egen prestation. Och jag är väldigt glad över att stå överst på pallen.

Tvåan Heidi Weng är inte heller någon sprintspecialist. Men trots att hon drog sportslig nytta av den annorlunda banan, gillar hon inte upplägget.

– Det här är inte sprint, mer än tidsmässigt. Jag hade varit besviken om jag hade legat i toppen av sprintvärldscupen och kommit till det här, säger Weng.

Fakta

Fakta: Ställningen, Ski Tour

Ställning efter tre av sex etapper, damer:

1) Therese Johaug, Norge

2) Heidi Weng, Norge, +1.07

3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +1.56

4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, +1.59

5) Ebba Andersson, Sverige +2.00

...

Övr sv plac: 8) Linn Svahn, +2.34, 15) Jonna Sundling, +2.51, 16) Charlotte Kalla, +2.58, 17) Emma Ribom, +3.00, 20) Anna Dyvik, 3.32, 31) Linn Sömskar, +3.49, 43) Moa Kristiansen Molander, +4.16, 56) Evelina Settlin, +5.58.

 

Ställning efter tre av sex etapper, herrar:

1) Pål Golberg, Norge

2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +23

3) Sjur Røthe, Norge, +42

4) Erik Valnes, Norge, +56

5) Martin Løwstrøm Nyenget, Norge, +58

...

Sv plac: 21) Jens Burman, +2.28, 26) Daniel Richardsson, +3.18, 34) Viktor Thorn, +4.02, 36) Johan Häggström, +4.07, 40) Karl-Johan Westberg, +4.21, 47) Marcus Ruus, +5.08, 54) Filip Danielsson, +5.24, 62) Martin Bergström, +5.59, 73) Teodor Peterson, +8.08.

Visa mer...