Annons

Japansk ex-minister skjuten för gammal skuld

Japan • Publicerad 11 december 2019
Tokuichiro Tamazawa på en bild från den 13 december 1994, då han i egenskap av Japans försvarschef träffade Israels dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin. Arkivbild.
Tokuichiro Tamazawa på en bild från den 13 december 1994, då han i egenskap av Japans försvarschef träffade Israels dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin. Arkivbild.Foto: Tsugufumi Matsumoto/AP/TT

Veteranpolitikern Tokuichiro Tamazawa, tidigare försvarschef och minister i Japan, blev skjuten i benet vid sitt hem på tisdagen. Den misstänkte gärningsmannen säger sig ha en gammal träta med den 81-årige Tamazawa sedan år 1972, rapporterar japanska medier.

– Jag sköt flera gånger, säger den misstänkte 82-åringen till polisen enligt tidningen Asahi Shimbun.

Annons

– Han är en gammal vän till mig och vi hade ett pengaproblem.

Mannen överlämnade sig själv på en polisstation en stund efter att brottet begåtts. Han säger att Tokuichiro Tamazawa lånade en stor summa pengar av honom för 47 år sedan som aldrig betalades tillbaka.

Tamazawa vårdas på sjukhus men skadeläget bedöms inte vara allvarligt.

Den pensionerade politikern var ledamot av underhuset i det japanska parlamentet under nio mandatperioder, chef för Japans försvarsmyndighet (en tjänst som i dag motsvarar försvarsminister) i mitten av 1990-talet, samt jordbruksminister.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons