Annons

Jämtland vill inte ha fler järvar

Djur • Publicerad 8 december 2019
Järven orsakar stor skada för rennäringen i Jämtland. Arkivbild.
Järven orsakar stor skada för rennäringen i Jämtland. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rovdjursnivåerna i norra Sveriges län rör upp känslor. Före årsskiftet ska en gemensam miniminivå för björn och järv bestämmas i Norrbotten, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland – men länsstyrelsen i Jämtland nobbar det förslag som ligger, rapporterar Sveriges Radio.

Länsstyrelsen anser att förslaget innebär en kraftig ökning av antalet järvhonor med ungar i länet, något som ställer till det för rennäringen.

Annons

– Vi har i vårt län Sveriges största samlade rovdjurstryck av alla län, säger Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län.

Och på Naturvårdsverket har man förståelse för frustrationen.

– Självklart har det blivit en olycklig situation i Jämtland. Där finns en oro att man låser in täta järvstammar som orsakar stor skada framförallt för rennäringen i Jämtland, säger handläggaren Mikael Wallén till SR.

De fyra landshövdingarna ska gemensamt ta ställning till förslag som tagits fram av tjänstemän. Därefter klubbas förslaget igenom av Naturvårdsverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons