Libanon: Drönarintrång liknar krigsförklaring

Mellanöstern Artikeln publicerades
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Foto: Stephane Mahe/AP/TT
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.

FN uppmanar till återhållsamhet sedan två drönare som påstås vara israeliska störtat i Libanon. President Michel Aoun liknar händelsen vid en "krigsförklaring".

Israel anklagas för att ha angripit mål i flera länder i Mellanöstern de senaste dagarna – däribland Irak.

Under helgen störtade de två drönarna i en förort till Libanons huvudstad Beirut, något som mötts av kraftiga reaktioner från den shiamuslimska Hizbollahrörelsen i Libanon. Hizbollahledaren Sayyid Hassan Nasrallah varnar Israel för att rörelsen planerar ett omedelbart svar.

– Vi har gått in i en ny fas, säger Nasrallah i ett tv-sänt tal, med syftning på rörelsens långa fiendskap med Israel.

Israel och Hizbollah, som är lierad med Iran, utkämpade en månadslång konflikt 2006 som följdes av ett avtal, vilket Hizbollah nu menar att Israel har brutit.

"Rätt till försvar"

På måndagen fördömde Libanons president Michel Aoun händelsen. "Det som hände liknande en krigsförklaring, vilket ger oss rätten att försvara vår suveränitet", säger presidenten i ett uttalande som citeras av hans stab på Twitter.

Uttalandet kommer sedan den libanesiska tidningen an-Nahar rapporterat att ett israeliskt luftangrepp även ska ha skett mot den militanta rörelsen Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) i Libanon natten mot måndagen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftar inte att landet ligger bakom attackerna, men säger att Israel är berett att upprätthålla säkerheten med "alla medel".

– Iran arbetar på flera fronter för att utföra dödliga attacker mot staten Israel, säger han i ett videouttalande.

De senaste dagarna har spänningarna trappats upp rejält mellan Israel och andra länder i regionen. I helgen angrep Israel iranska mål i Syrien och dödade tre personer, en iransk soldat och två medlemmar i den libanesiska Hizbollahrörelsen, i en attack som bekräftats av Israel. Enligt Israel utgjorde angreppet en framgångsrik insats för att förhindra en nära förstående iransk drönarattack mot Israel, skriver al-Jazira.

Angrepp i Irak

Även den irakiska paramilitära alliansen Folkets mobiliseringsstyrkor anklagar Israel för att ha utfört drönarattacker i närheten av staden al-Qaim, nära gränsen mot Syrien, på söndagen. Enligt den shiadominerade alliansen, som stridit mot IS i Irak, dödades en person i attacken medan ytterligare en person skadades.

Det är den senaste i en rad angrepp mot Folkets mobiliseringsstyrkor, men det är första gången Israel direkt pekas ut. Källor har dock uppgett för The New York Times att Israel utfört en rad attacker mot shiitisk milis i Irak.

Iraks premiärminister Adel Abd al-Mahdi och president Barham Salih fördömde på måndagen söndagens angrepp i landet som "en attack mot Iraks suveränitet".

Det har rapporterats om explosioner vid fyra andra av alliansens positioner i Irak sedan i mitten av juli, och i förra veckan besköts en övervakningsdrönare i närheten av huvudstaden Bagdad.

Attackerna har väckt oro för att en väpnad konflikt mellan Iran, USA och Israel kan komma att utspelas i irakiskt luftrum eller på irakisk mark.