Isak sänkte Real Madrid: "Otroligt"

Alexander Isaks glödheta form håller i sig.
Den svenske anfallsstjärnan gjorde två drömmål och låg bakom de andra två målen när Real Sociedad 4–3-chockade Real Madrid på bortaplan i den spanska cupkvartsfinalen.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2020
Alexander Isak jublar efter att ha gjort sitt första av två mål när Real Sociedad 4–3-besegrade Real Madrid i den spanska cupkvartsfinalen.Foto: Javier Soriano/AP/TT

Real Madrid på Santiago Bernabéu-stadion. Klassiskt motstånd på klassisk fotbollsmark. Men det bekom inte den glödhete svensken Alexander Isak.

I den första halvleken var han aktiv värre och hade flera avslut. I den 22:a minuten träffade ett av dem mål, varpå Real Madrid-målvakten Alphonse Areola lämnade en retur som norske stjärnan Martin Ødegaard – som ju är utlånad från just Real Madrid – förvaltade fram till 1–0.

Alexander Isak kom till kvartsfinalen i Copa del Rey med fem mål på de senaste fyra tävlingsmatcherna. I början av den andra halvleken visade han varför. Två gånger om, på de mest delikata sätt:

2–0 drog Isak in med en hård vänstervolley i den 54:e minuten, innan han gled på knä och firade med jublande lagkamrater.

Två minuter senare smällde han upp 3–0 i nättaket med ett stenhårt högerskott i straffområdet – ett mål som för övrigt inte så lite påminde om Brian Laudrups fullträff mot Brasilien i VM-kvartsfinalen 1998.

"Väldigt glad"

– Jag är väldigt glad över att kunna bibehålla den här formen, och att vi kan vinna matchen är otroligt, säger Isak till spansk tv efter matchen.

Efter Isaks måldubbel hade Real Sociedad, med drygt en halvtimme kvar att spela, ett rejält övertag. Marcelo reducerade visserligen omgående för hemmalaget. Men Real Sociedad och Alexander Isak svarade direkt. Svenskens inlägg nådde fram till Mikel Marino, som gjorde 4–1 i den 69:e minuten – och det såg avgjort ut.

Men inte.

Leder skytteligan

I den 70:e minuten blev Alexander Isak utbytt – och från bänken fick han se Real Madrid reducera två gånger om. Det blev rejält svettigt för Real Sociedad, som dessutom fick backen Andoni Gorosabel utvisad, på tilläggstid – men laget höll undan och nådde sin första semifinal i cupen sedan 2013–14.

– Det var länge sedan vi var i semifinal, men vi vet att vi kan nå längre. Vi är väldigt stolta, säger Isak.

– Vi har hela tiden vetat om att vi vill ta oss till final måste vita oss förbi stora lag och vara på topp. Vi gjorde en fantastisk match, även om vi släppte in dem i matchen i slutet – men vi förtjänade att vinna.

Alexander Isak leder skytteligan i cupen med sju fullträffar på fem matcher – och har nu totalt gjort elva mål på sina senaste elva tävlingsmatcher.

Real Madrid hade 21 raka tävlingsmatcher utan förlust i samtliga turneringar på förhand, vilket bland annat inneburit ligaledning och en vunnen spansk supercup. Men nu tog det alltså stopp mot Alexander Isak och Real Sociedad.

– I dag släppte vi in fyra mål på hemmaplan och det är alltid svårt att komma tillbaka från. Vi försökte verkligen för att lyckas med det, men vi svarade lite för sent, säger Marcelo enligt Reuters.

Även Barcelona utslaget

Sedan tidigare hade Granada och andradivisionslaget Mirandés tagit sig till semifinal. I torsdagskvällens sista kvartsfinal svarade Real Sociedads baskiska rival Athletic Club från Bilbao för en knall då Barcelona slogs ut med 1–0. "Barças" superstjärna Lionel Messi hade ett friläge i den 88:e minuten, men Unai Simón i hemmamålet räddade och det såg ut att bli förlängning. Då, i den tredje tilläggsminuten, steg Iñaki Williams till väders och nickade Athletic vidare inför entusiastiska hemmasupportrar.

Semifinalerna lottas på fredagen och avgörs i dubbelmöten: första mötet spelas 11–12 februari och returen 3–4 mars.