Iransk tanker inte längre på väg till Turkiet

Iran/Medelhavet Artikeln publicerades
Adrian Darya utanför Gibraltar, där tankern hölls kvar i runt fem veckor, tidigare i augusti. Arkivbild.
Foto: Marcos Moreno/AP/TT
Adrian Darya utanför Gibraltar, där tankern hölls kvar i runt fem veckor, tidigare i augusti. Arkivbild.

Den iranska supertankern Adrian Darya, tidigare kallad Grace 1, har än en gång ändrat kurs.

Den omstridda tankern släpptes från Gibraltar förra söndagen och sjöfartsdata indikerade då att hon var på väg till Kalamata i södra Grekland – men i helgen visade sjödatatjänsten Marine Traffic att Adrian Darya lagt om sin kurs mot Turkiet. Nu indikerar sjödata i stället att fartyget saknar destination och för närvarande befinner sig strax väster om grekiska Kreta.

Adrian Darya beslagstogs av Gibraltar efter misstankar om att tankern fraktade råolja till krigets Syrien i strid med EU-sanktioner. På måndagen rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irib med hänvisning till en regeringstalesperson att Iran har sålt oljan från Adrian Darya, men specificerar inte till vem.

Enligt talespersonen är det upp till fartygets ägare att ta beslut kring tankerns nästa destination. Tidigare rapporterade den iranska nyhetsbyrån Ilna att oljetankern är uthyrd till ett iranskt rederi.

USA har beordrat att Adrian Darya åter ska beslagtas, med hänvisning till att fartyget kan kopplas till brott som rör bland annat penningtvätt och terrorism.