Irans avsteg från kärnavtal oroar EU-länder

Iran Artikeln publicerades
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Frankrike och Storbritannien uppmanar Iran att avstå från fortsatta avsteg från det internationella kärnenergiavtalet.

"Djupt oroande", heter det i ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet.

Teheran meddelade i onsdags att forskning och utveckling inom urananrikning inte längre ska ha några begränsningar.

"Detta tredje steg bort från åtagandena i kärnenergiavtalet är särskilt tråkigt vid en tidpunkt då vi och våra europeiska och internationella partners arbetar hårt för att trappa ned spänningarna med Iran", skriver brittiska UD.

Tidigare har Iran i två steg brutit mot begränsningar för hur mycket anrikat uran och tungvatten som får lagras, respektive till vilken renhetsgrad uran får anrikas.

Kärnenergiavtalet (JCPOA) slöts 2015 och syftar till att Iran inte ska utveckla kärnvapen. De internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran har hävts i utbyte mot att Iran bland annat begränsar just anrikningen av uran. USA lämnade avtalet i fjol och har utvidgat sanktionerna mot Iran, som i sin tur började frångå vissa av avtalets åtaganden.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif möter EU:s utrikeschef Federica Mogherini på torsdagen för att informera om detaljerna landets senaste beslut.

– Självklart går det att dra tillbaka dessa steg om EU fullföljer löften om att rädda avtalet, säger Zarif med syftning på att USA:s sanktioner även påverkar handeln med Europa och att EU försökt hitta sätt att runda sanktionerna på.

Fakta

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Överenskommelsens syfte är att undvika att Iran utvecklar kärnvapen. Det gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.

Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De tre EU-länder som undertecknat avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Ett år efter att USA lämnat kärnenergiavtalet bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden. Besluten innebär att Iran inte tänker följa begränsningarna om lagring av anrikat uran och tungvatten samt hur högt taket för anrikningsgraden får vara.

Visa mer...