Annons
Nyheter

Iran kräver besked från IMF om nödlån

Det hårt virusdrabbade Irans president Hassan Rohani vädjar till Internationella valutafonden (IMF) att godkänna landets begäran om ett coronakrislån.
Samtidigt försvarar han beslutet att låta vissa företag få återuppta sin verksamhet.
Iran • Publicerad 8 april 2020
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.Foto: Irans presidentkansli/AP/TT

– Jag ber de internationella organisationerna att uppfylla sina plikter, säger Rohani under ett tv-sänt regeringsmöte, och konstaterar att Iran är medlem i IMF.

– Det borde inte ske någon särbehandling vid givandet av lån.

Annons

Irans centralbankschef Abdolnaser Hemmati lämnade i mars in en begäran till IMF om ett lån på fem miljarder dollar, omkring 50 miljarder kronor, från valutafondens snabbstödprogram (RFI) för länder som drabbas av plötsliga chocker såsom en naturkatastrof. Det är första gången efter den islamiska revolutionen 1979 som Iran ber IMF om hjälp.

En företrädare för valutafonden har sagt att en dialog förs med iranska myndigheter om begäran och att samtalen både handlar om Irans behov och vad som krävs för att begäran ska behandlas.

"Ekonomisk terrorism"

Coronautbrottet i Iran – det värst drabbade landet i Mellanöstern – har hittills skördat 3 993 människors liv, enligt de senaste officiella siffrorna på onsdagen. Över 64 500 har bekräftats smittade. Samtidigt finns 4 000 insjuknade patienter vars tillstånd är allvarligt, uppger hälsodepartementet.

För att försöka bromsa spridningen har Irans styre bland annat beordrat en nedstängning av icke samhällsbärande företag och verksamheter och förbjudit resor mellan städer.

Det har inneburit ytterligare problem för Irans krisande ekonomi, som sedan tidigare tyngs av kraftiga sanktioner från USA.

Rohani anklagar USA för att begränsa Irans förmåga att bekämpa viruset.

– USA:s sanktioner mot Iran är ekonomisk och medicinsk terrorism, säger Rohani.

– De strider mot internationella konventioner.

Vill öppna upp

I förra veckan meddelade myndigheterna att man kommer att börja lätta på vissa restriktioner i helgen, vilket väckt kritik från en del håll. Men Rohani försvarar planerna på att låta företag vars verksamhet anses löpa låg risk att bidra till smittspridning ska få återuppta sin verksamhet.

– Vi vill hålla igång den ekonomiska aktiviteten så mycket som möjligt samtidigt som vi bekämpar coronaviruset, säger presidenten.

Annons

– Det går inte att göra på något annat sätt.

Fakta: Iran

Den islamiska republiken Iran är i praktiken en religiös diktatur – trots att där finns ett folkvalt parlament och en folkvald president. Landets regeringschef är president Hassan Rohani medan ayatolla Ali Khamenei är statschef och högste ledare.

Landet har drygt 81 miljoner invånare, de allra flesta är shiamuslimer.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, en "gudsstat" utropades. 1980–1988 befanns sig Iran i krig med grannlandet Irak och spänningarna har tidvis varit stora mellan Teheran och USA..

Landet vikigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.

De senaste decennierna har Iran varit utsatt för skarpa sanktioner eftersom omvärlden misstänkt att Teheran försökt utveckla kärnvapen. Ett globalt kärnenergiavtal knöts med Iran 2015. Det gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt, i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner. USA:s president Donald Trump lämnade dock avtalet 2018, vilket omigen väckt liv i motsättningarna.

Iran har drabbats hårt av det nya coronaviruset. Hittills har nära 4 000 människor dött av covid-19, enligt officiell statistik. Över 64 500 har bekräftats smittade.

Källa: Landguiden/UI med flera

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons