Inköpschefsindex föll i juni

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2019
Inköpschefsindex föll i juni. Arkivbild.
Inköpschefsindex föll i juni. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Inköpschefsindex (PMI), som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i juni till 52,0, jämfört med 53,1 månaden före.

"Det var den näst största nedgången hittills i år och även om trenden i PMI uppvisar en sidledes utveckling under de senaste månaderna är konjunkturriskerna på nedsidan fortsatt stora" skriver Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i ett pressmeddelande.

Delindex för orderingång, leverantörernas leveranstider, lager och sysselsättning stod för den största nedgången medan delindex för produktion gick mot strömmen och ökade för andra månaden i rad.

Swedbanks och Silfs inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.