Annons

Ingen säker lina mellan danska territorier

Danmark • Publicerad 10 december 2019
Säkra kommunikationslinjer till Färöarna och Grönland (bilden) väntas vara på plats först nästa år. Arkivbild.
Säkra kommunikationslinjer till Färöarna och Grönland (bilden) väntas vara på plats först nästa år. Arkivbild.Foto: Keith Virgo/AP/TT

Det finns inga säkra kommunikationslinjer från Danmark till Färöarna och Grönland, rapporterar Jyllands-Posten.

Avsaknaden av krypterade informationskanaler möjliggör avlyssning från främmande makt.

Annons

– Vi ska inte vara naiva. Det finns tydliga gränser för vad man kan tala om per telefon, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod.

Han säger att den danska regeringen arbetar med att ta fram säkra linjer, något som kan vara på plats tidigast under våren nästa år.

Jyllands-Postens avslöjande kommer knappt två veckor efter att den danska regeringen lyft fram det ökade geopolitiska intresset kring Grönland som det största säkerhetshotet mot Danmark – till och med större än terrorism.

Flera säkerhetspolitiska experter som Ritzau talat med är förvånande över bristen på säker kommunikation mellan olika danska territorier. En av dem, Jan Rahbek-Clemmensen vid den danska Försvarshögskolan, pekar på betydelsen av den interna danska kommunikationen.

– Det är viktigt att det finns en gemensam utrikespolitisk hållning. Därför behöver man kunna involvera även Grönland och Färöarna i de beslut som nås, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons