1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inga flaggor när kunglig favoritson fyller 60

Den skandalomsusade prins Andrews 60-årsdag är blott ännu en påminnelse om den minst sagt turbulenta tid som Storbritanniens kungahus befinner sig i.
Storbritanniens prins Andrew får fira sin 60-årsdag lite mer nedtonat än vad han kanske hade tänkt sig. Bild från i januari.
Foto: Joe Giddens/AP/TT
Storbritanniens drottning Elizabeth tillsammans med sin son Andrew. Bild från i januari.
Foto: Joe Giddens/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det var kanske inte så här som prins Andrew hade tänkt sig sin stora dag. Men han har hållit låg profil sedan november förra året. Då tvingades han ta en paus från sina offentliga åtaganden på grund av skandalen kring vänskapen med den sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein.

Kungligheten har anklagats för att ha haft sex med en då 17-årig flicka, som säger sig ha varit offer för människohandel genom Epstein. Prinsen nekade till uppgifterna i en katastrofal tv-intervju, som en pr-expert har liknat vid att "titta på när en man sjunker i kvicksand". Kort därefter tog Andrew timeout från offentligheten.

Ingen flagga

Och när drottningens son fyller 60 år på onsdagen kommer firandet att vara mer dämpat än vad traditionen bjuder. Storbritannien kommer inte att fira med att hissa Union Jack på myndighetsbyggnader runt om i landet. Innan beslutet fattades vädrade vissa kommuner missnöje över att behöva flagga för den skandalomsusade prinsen.

– Det hade inte varit lämpligt. Det handlar inte om att vi är antirojalister, vi har hissat flaggan för drottningen tidigare, säger Liverpools borgmästare Joe Anderson till Liverpool Echo.

Prins Andrew har också tackat nej till att bli befordrad till amiral i flottan, vilket vore en traditionsenlig hedersbetygelse i samband med födelsedagen. "Efter hans kungliga höghets beslut att träda tillbaka från offentliga åtaganden under överskådlig framtid har hertigen av York frågat försvarsdepartementet om denna befordran kan skjutas upp till dess att hans kungliga höghet återgår till offentligheten", skriver Buckingham Palace.

Det sägs att prins Andrew är drottningens favoritson. Men det hindrade inte Elizabeth att ställa in den fest som hon planerade för att uppmärksamma hans födelsedag, enligt uppgifter till The Sunday Times. Firandet ska i stället ha krympt till en mindre tillställning för främst familjen.

"Noll samarbete"

USA:s federala polis FBI utreder övergreppen som Epstein anklagas för. Han tog livet av sig i häktet före rättegången. Prins Andrew har sagt att han är villig att hjälpa utredarna, men i januari i år meddelade åklagaren att prinsen har bistått med "noll samarbete".

Men 60-årsdagen kommer inte att passera helt obemärkt i Storbritannien. Klockorna kommer att ringa i kyrkan Westminster Abbey i London till prinsens ära.

Marken under kungahuset har skakat ordentligt på senare tid. Förutom Andrews timeout har beskedet att prins Harry och hans hustru Meghan lämnar sina kungliga plikter skapat stora rubriker. Nyligen meddelades också att drottning Elizabeths barnbarn Peter Phillips och hans fru Autumn Phillips skiljer sig efter tolv års äktenskap.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Nyheter

Blodbrist på Säs – låga nivåer av särskilda blodgrupper

Ulricehamnarna får åka till Borås för att ge blod under sommaren. A+ och 0- efterfrågas.