Annons

Löfven lovar industrin krisavtal "ganska snart"

Det brådskar med att få ett krisavtal på plats som kan möta allvarliga effekter av virussmittan, enligt industrin.
Ekonomi/Politik • Publicerad 28 februari 2020
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) träffar näringslivet om coronavirusets effekter. Arkivbild.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) träffar näringslivet om coronavirusets effekter. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Såväl Svenskt Näringsliv som IF Metall hade med sig krav på ett snabbt införande av ett avtal om så kallat korttidsarbete när man träffade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och handelsminister Anna Hallberg (S) på fredagen.

Stefan Löfven sade till TT, i samband med ett besök på ett äldreboende i Svenstavik i Jämtland, att det redan finns ett äldre system för korttidsarbete på plats som kan användas. Och att den modernare varianten kommer snart.

Annons

Det nya avtalet om korttidsarbete ligger i princip färdigutrett på regeringens bord. Uppslutningen är bred, såväl politiskt som mellan fack och arbetsgivare. Avtalet syftar till att förhindra stora varsel när industrin drabbas av utifrån kommande ekonomiska chocker.

– Coronakrisen är ett typexempel, sade Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall.

Mildra effekterna

Flera av Sveriges viktigaste konkurrentländer, däribland Tyskland, har liknande system på plats sedan tidigare, något som svenska företag brukar peka på.

Det svenska förslaget om korttidsarbete är tänkt att mildra effekterna av en allvarlig ekonomisk kris på så vis att staten går in med stödpengar som möjliggör att personalen på drabbade företag kan ha sina jobb kvar, jobba mindre och gå utbildningar, även när företaget blir av med beställningar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt att ett sådant förslag är aktuellt först i samband med vårbudgeten som presenteras i mitten av april.

Efter mötet med fack och näringsliv upprepade Ibrahim Baylan statsministerns besked att ett avtal är på väg inom kort.

– Det var en bra dialog. Bilden vi fick är att påverkan än så länge är begränsad, men om osäkerheten kvarstår så är det klart att det kan få en större påverkan. Regeringen har flera verktyg om situationen skulle bli allvarligare, men vi är inte i ett sådant läge nu, sade Ibrahim Baylan.

Negativa effekter

Från Svenskt Näringsliv, som var med på mötet, beklagade man att avtalet om korttidsarbete ännu inte är på plats.

– Det borde redan ha varit på plats, det är bekymmersamt att det inte är det. Utredningen kom för över ett år sedan och det är färdigberett och det finns ingen kritik mot det, sade Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv efteråt till TT.

Han framhöll att det inte är någon fara ännu för svenska företag men att om osäkerheten fortsätter så kan det snabbt få negativa effekter och att det är viktigt att regeringen då är förberedd med ytterligare åtgärder snabbt.

Annons

Även från IF Metall efterlyser man avtalet om korttidsarbete.

– Ännu så länge ser vi ingen stor inverkan av viruset på svensk industri, men vi kan inte utesluta att läget förvärras. Nu är det oerhört viktigt att få det redan färdigutredda systemet för korttidsarbetet på plats. Det är utformat just för den här typen av oförutsedda situationer. Jag tolkar regeringens uttalade i dag som att det kommer i vårbudgeten, sade ordförande Marie Nilsson till TT.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons