Annons

Protester efter fängelsedomar för katalanska ledare

Spaniens högsta domstol har dömt nio katalanska separatistledare till fängelsestraff på mellan 9 och 13 år för deras roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017.
Reaktionerna har varit våldsamma - med demonstration i både Barcelona och på flygplatsen El Prat. Drygt 100 flyg har ställts in.
(TT) • Publicerad 14 oktober 2019
Den tidigare vice regionpresidenten i Katalonien Oriol Junqueras döms till 13 års fängelse. Arkivbild.
Den tidigare vice regionpresidenten i Katalonien Oriol Junqueras döms till 13 års fängelse. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Det hårdaste straffet, 13 års fängelse, tilldöms Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras.

Den före detta talmannen i regionparlamentet Carme Forcadell får 11 år och sex månader i fängelse, medan fem andra tidigare regionministrar döms till mellan 10 år och sex månader och 12 år bakom galler. De inflytelserika civilsamhällesledarna Jordi Sànchez och Jordi Cuixart får nio års fängelse.

Annons

Rättsprocessen gäller händelser i samband med Kataloniens utbrytningsförsök den 1 oktober 2017, då regionens styrande separatistpartier utlyste en folkomröstning om självständighet och Katalonien senare utropades som republik, något som Madrid omedelbart upphävde.

Strax efter att domarna föll meddelade Spaniens högsta domstol att en europeisk arresteringsorder utfärdats för den förre regionpresidenten Carles Puigdemont, som lever i exil i Belgien.

Demonstrationer

Flera av de åtalade dömdes för uppvigling (sedición), vilket ger något mjukare straff än vad åklagarsidan hade yrkat på – det allvarligare brottet uppror (rebelión), som förutsätter att de åtalade skulle ha uppmanat till våld.

De åtalade har hela tiden hävdat sin oskuld, och försvaret har understrukit att de uppmanat till pacifistiska metoder under utbrytningsförsöket. Våldet stod den nationella polisen för, anser de, och pekar på att runt 1 000 katalaner, enligt regionala myndigheters siffror, skadades i samband med ordningsmaktens ingripanden för att stoppa självständighetsomröstningen.

– Vi kräver att de politiska ledare som är fängslade släpps fria. De har inte begått något brott, för det kan inte vara brottsligt att rösta eller att organisera en omröstning, säger Alfred Bosch, ansvarig för regionstyrets utrikesrelationer, över telefon till TT.

– Detta är en skenprocess. Domen måste upphävas och förhandlingar om framtiden inledas. Annars kommer vi inte att hjälpa till med att hålla folket lugnt eller att lösa situationen på ett resonligt sätt.

Stora protester

Under måndagseftermiddagen fylldes gatorna i Barcelona av demonstranter. Tre stora gator är blockerade, enligt Reuters, såväl som flera tunnelbanestationer och tågspår. Demonstrationerna har fortsatt under kvällen.

"Nio år i fängelse har ingen verkan på min optimism. Katalonien kommer att bli självständigt om vi fortsätter att kämpa. Låt oss demonstrera", låter Jordi Sànchez hälsa via Twitter.

På måndagskvällen samlades tusentals personer för protester vid flygplatsen El Prat. I sammandrabbningar med polis kastades det sten och soptunnor, varpå poliser motade tillbaka demonstranter med batonger. Enligt spanska luftfartsmyndigheten har 108 flygavgångar ställts in med anledning av uppståndelsen. 53 personer är skadade och en gripen, enligt AFP.

Kan radikaliseras

Väntan på HD:s beslut har varit spänd. Regeringen i Madrid hade hoppats att rättsprocessen skulle leda till att Spanien kan vända blad efter den djupa politiska kris som konflikten med Kataloniens separatister inneburit. Inte minst då Spanien rustar för parlamentsval den 10 november – det fjärde valet på lika många år.

Annons

Men regionstyret lär använda ilskan över fängelsestraffen till att försöka sluta sina delvis splittrade led. Bedömare har räknat med att långa fängelsestraff kommer att radikalisera självständighetsrörelsen och därmed försvåra en förhandlingslösning med centralmakten.

Civilsamhällesorganisationerna ANC och Òmnium Cultural har kallat till protestmarscher över hela regionen och en generalstrejk planeras till fredag. En radikal gräsrotsgrupp, CDR, har lovat att bjuda på "överraskningar". Nyligen greps personer från CDR misstänkta för att ha planerat terrordåd.

Den nationella polisen har förberett sig genom att skicka kravallpoliser till Katalonien. Om situationen urartar kommer regeringen inte dra sig för att ta direkt kontroll över regionen – som skedde 2017 – enligt premiärministern och ledaren för socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons