Annons

"Idol"-finalisterna tippar på varandra

Tusse Chiza eller Freddie Liljegren? På fredag avgörs det vem som vinner årets "Idol".
Men de två finalisterna vägrar att se varandra som konkurrenter.
Tv • Publicerad 5 december 2019
Freddie Liljegren eller Tusse Chiza? Snart har "Idol" 2019 en vinnare.
Freddie Liljegren eller Tusse Chiza? Snart har "Idol" 2019 en vinnare.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Idolerna Freddie Liljegren och Tusse Chiza ska göra upp om segern. "Jag har tänkt att det inte finns någon chans att ta mig till Globen", säger Liljegren.
Idolerna Freddie Liljegren och Tusse Chiza ska göra upp om segern. "Jag har tänkt att det inte finns någon chans att ta mig till Globen", säger Liljegren.Foto: Stina Stjernkvist/TT
"Han är en entertainer av rang och han kommer att lyfta taket på den här arenan", säger Freddie Liljegren om motståndaren Tusse Chiza.
"Han är en entertainer av rang och han kommer att lyfta taket på den här arenan", säger Freddie Liljegren om motståndaren Tusse Chiza.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Tusse Chiza har aldrig varit i Globen tidigare. "Jag kunde ha nöjt mig med en plats i publiken", säger han.
Tusse Chiza har aldrig varit i Globen tidigare. "Jag kunde ha nöjt mig med en plats i publiken", säger han.Foto: Stina Stjernkvist/TT
"Jag är sjukt taggad på att dra igång min egen karriär. Det är snart det riktiga jobbet börjar", säger Freddie Liljegren.
"Jag är sjukt taggad på att dra igång min egen karriär. Det är snart det riktiga jobbet börjar", säger Freddie Liljegren.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I september tog tolv förväntansfulla deltagare sina första steg på "Idol"-scenen, alla med siktet inställt på Globen.

Sedan dess har en efter en har fått åka hem, och nu återstår bara Freddie Liljegren, 26, och Tusse Chiza, 17.

Annons

– Det har varit så sjukt hög nivå i år på alla deltagare. Jag har tänkt att det inte finns någon chans att ta mig till Globen. Och nu står man här ändå och det är så sjukt, säger Freddie Liljegren vid scenkanten under finalförberedelserna.

Tusse Chiza från Tällberg i Dalarna har aldrig besökt Globen tidigare – och nu ska han sjunga där inför fullsatta läktare. Känslan att komma in i arenan första gången beskriver han som overklig.

– Det var bara "va, ska jag stå på scenen?". Jag kunde ha nöjt mig med en plats i publiken, säger han.

"Roligaste jag har gjort"

Trots framgångarna har 17-åringen känt att han inte utvecklats tillräckligt i tävlingen. Och känslan har hängt med till finalen.

– Alla i tävlingen har accelererat rejält och har lagt i en ny växel, men jag inte känt att jag har fått in den boosten. Att vara i final känns overkligt på det sättet. Men jag kommer så klart att ge 110 procent ändå, säger Tusse Chiza.

För Freddie Liljegren betyder "Idol"-säsongens upplösning att det är dags att åka hem till Örebro och den några månader gamla dottern Leia. Samtidigt tycker han att det är tråkigt att resan snart är slut.

– Det här har varit bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Samtidigt så är jag sjukt taggad på att dra i gång min egen karriär, säger han.

Hyllar varandra

Under programmets gång har de två finalisterna blivit kompisar och de har ingen lust att se på varandra som motståndare. I stället framstår de som varandras största fans.

– Freddies styrka är i första hand hans röstkapacitet. Den här killen kan ju ta toner man inte ens har drömt om. Han sjunger riktigt jävla bra helt enkelt. Han har också en genuinitet. Det du ser är det du får liksom, säger Tusse Chiza.

Freddie Liljegren kontrar.

Annons

– Tusse är född till att göra det här. Han har musiken i sig på något sätt. Han är en entertainer av rang och han kommer att lyfta taket på den här arenan.

TT: Så vem vinner "Idol" 2019?

– Tusse, svarar Liljegren blixtsnabbt.

– Freddie, lätt, säger Chiza.

"Idol"-finalen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons