Annons

Sanna Marin blir ny statsminister i Finland

De finländska socialdemokraterna har valt Sanna Marin till statsministerkandidat.
Som ny statsminister kommer hon att bilda en likadan regering som den som nyss avgick.
Finland • Publicerad 8 december 2019
Här kommer Sanna Marin, Finlands nästa statsminister efter att ha blivit vald till statsministerkandidat för socialdemokratiska SPD.
Här kommer Sanna Marin, Finlands nästa statsminister efter att ha blivit vald till statsministerkandidat för socialdemokratiska SPD.Foto: Vesa Moilanen/TT
Finlands förre statsminister Antti Rinne (SDP) sedan han lämnat in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö i tisdags.
Finlands förre statsminister Antti Rinne (SDP) sedan han lämnat in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö i tisdags.Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/AP/TT

Socialdemokraterna SDP:s partifullmäktige samlades på söndagen för att välja en statsministerkandidat. Valet stod mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppledaren Antti Lindtman.

Valet spåddes helt korrekt bli jämnt. Den 34-åriga Sanna Marin, som blir landets yngste statsminister hittills, vann med rösterna 32–29.

Annons

Hon är född i Helsingfors och bor i Tammerfors med man och en tvåårig dotter.

Föll på strejken

Statsminister Antti Rinne (SDP) var tvungen att avgå i tisdags efter det att regeringspartiet Centern tappat förtroendet för honom på grund av hans hantering av poststrejken nyligen.

Regeringen Rinne föll därför efter bara ett halvår vid makten.

Sanna Marin är vice ordförande i SDP. Hon anses tillhöra den rödgröna falangen inom SDP, skriver Yle. Lindtman har en bakgrund inom fackföreningsrörelsen och beskrivs som en aning mer borgerlig än Marin.

Känslig tidpunkt

Det står klart att den föregående regeringskoalitionen kommer att fortsätta med samma regeringsprogram. Den bestod och kommer även framgent att bestå av Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet.

– Vi har ett gemensamt regeringsprogram som håller ihop koalitionen, sade Marin efter kandidatvalet enligt Reuters.

Den nya regeringen väntas tillträda så fort riksdagen samlas på tisdag.

Statsministerbytet kommer vid en kinkig tidpunkt för Finland, som ju är ordförandeland i EU:s ministerråd det här halvåret och ska knåda fram ett kompromissförslag i den heta sifferstriden om EU:s nästa långtidsbudget.

Rättad: Sanna Marin har inte valts till ny partiordförande utan till SDP:s statsministerkandidat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons