Hyresgäst hyrde ut på Airbnb – sägs upp

Bostad • Publicerad 26 juli 2019
Många hyr ut via sajter som Airbnb. Men är det tillåtet för den som hyr sin lägenhet? Arkivbild.
Många hyr ut via sajter som Airbnb. Men är det tillåtet för den som hyr sin lägenhet? Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm

En hyresgäst i Malmö sägs upp efter att ha bedrivit uthyrningsverksamhet på sajten Airbnb. Grannarna har klagat och värden vill riva kontraktet efter kvinnans rumsuthyrning, skriver

Värden, som redan 2017 bad sin hyresgäst upphöra med uthyrning, anser att kvinnans lägenhet enbart ska användas av henne själv och att tillstånd för att bedriva hotellverksamhet saknas.

Frågan om uthyrning är en het potatis då uthyrning via sajter som Airbnb ökar. Många värdar säger nej till fenomenet, samtidigt som osäkerheten kring vad som gäller är stor, skriver tidningen.

Den hyresgäst som vill hyra ut sin lägenhet behöver värdens godkännande, men något tillstånd för att ha inneboende krävs inte, enligt Hyresgästföreningen. Förutsättningen är dock att lägenhetsinnehavaren bor i lägenheten samtidigt, och att den typen av uthyrning inte resulterar i ett stort flöde av tillfälliga nattgäster på löpande band som stör grannarna i huset.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.