Annons

Husrannsakningar efter mordförsök kritiseras

Efter att en person blivit knivhuggen i bröstet och livshotande skadad gjorde polisen husrannsakan i två lägenheter i Trelleborg i jakten på en av två misstänkta gärningsmän. Nu kritiseras åtgärden av Justitieombudsmannen (JO).
Rättsligt • Publicerad 9 januari 2020
Efter ett mordförsök i Trelleborg genomfördes två husrannsakningar hemma hos en misstänkt persons syster och mor, en åtgärd som nu kritiseras av Justitieombudsmannen. Arkivbild.
Efter ett mordförsök i Trelleborg genomfördes två husrannsakningar hemma hos en misstänkt persons syster och mor, en åtgärd som nu kritiseras av Justitieombudsmannen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fallet har granskats efter en anmälan från den misstänktes syster. Strax före midnatt den 27 december 2017 kom tre poliser hem till henne och genomförde husrannsakan utan att berätta varför.

Polisen har motiverat husrannsakningarna med att den misstänkte hade pekats ut av vittnen till knivhuggningen och att han var känd av polisen sedan tidigare. Eftersom han vid tidigare tillfällen befunnit sig i lägenheterna, som tillhör den misstänktes mor och syster, letade man där.

Annons

För att få genomföra husrannsakan hos någon annan än den misstänkte krävs synnerlig anledning att tro att den eftersökte befinner sig där. Det faktum att han varit i lägenheterna tidigare är inte tillräcklig anledning, anser JO.

Dessutom har polisen varit otydlig med om den misstänkte skulle hämtas till förhör eller om han skulle gripas, vilket JO också är kritisk mot. Den som fattar beslut om tvångsmedel måste ha de rättsliga förutsättningarna klara för sig, påpekar JO.

Efter de båda husrannsakningarna, som inte ledde till att den misstänkte hittades, upprättades bara protokoll över genomsökningen av moderns lägenhet, inte systerns. Även detta får kritik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons