Annons

Hur säkert är Eurovision i Tel Aviv?

Bara någon vecka innan Eurovision Song Contest i Tel Aviv drar i gång blossade konflikten mellan Israel och militanta rörelser i Gaza upp igen.
Tidigare har det varnats för bristande finansiering av säkerheten – frågan är, hur säkert blir egentligen jättearrangemanget?
Eurovision • Publicerad 9 maj 2019
Glädjescener efter att Netta vann Eurovision förra året – anledningen till att Israel nu står som värdland.
Glädjescener efter att Netta vann Eurovision förra året – anledningen till att Israel nu står som värdland.Foto: Armando Franca/AP

"Vi fortsätter att arbeta tillsammans med KAN (det israeliska public service-bolaget) och Hemmafrontskommandot (Israels civilförsvar) för att garantera välbefinnandet hos dem som arbetar samt besöker oss på Expo Tel Aviv", säger Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovision Song Contest, i ett skriftligt uttalande till TT.

Gjort en bedömning

Våldsamheterna fick ny fart i helgen med hundratals avlossade raketer från Gaza följt av besvarande anfall med pansar och stridsflyg från Israels sida. Sammanlagt har tiotals människor mist sina liv, och inne i Israel har flyglarm hörts i ett antal städer.

Annons

Bara några mil från den isolerade Gazaremsan arrangeras samtidigt årets upplaga av Eurovision i Tel Aviv. Tusentals besökare väntas, och en del frågar sig hur säkert hur årets upplaga av Eurovision-tävlingen egentligen blir.

– Jag tänker att den israeliska regeringen har gjort den här bedömningen från början, och tackat ja efter att en omfattande säkerhetsanalys gjorts där säkerhetstjänst och militär varit involverade, säger Mellanösternkännaren och professorn Isabell Schierenbeck vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Ingen förhöjd säkerhet

Tävlingarna inleds nästa vecka, men det svenska teamet med John Lundvik i spetsen är redan på plats i Tel Aviv – liksom en del svenska fans. Ett 70-tal fans från svenska Melodifestivalklubben väntas dyka upp och en av dem, Peter Baston från Malmö, har redan anlänt för att följa repetitionerna.

Enligt honom fungerar allt som vid en "normal Eurovision". Inga förhöjda säkerhetsåtgärder kring arenan Expo eller presscentrat syns till.

– Nej, det märks inget särskilt. Kring arenan är det som vid ett vanligt arrangemang. Det spända läget i södra delen av landet märker vi inget av, säger han till TT.

Sveriges delegationschef Karin Gunnarsson, som anlände med det svenska tävlingsteamet i söndags, vill inte kommentera säkerheten vid arrangemanget.

– Jag vill inte spekulera så mycket om säkerheten. Vi har kontinuerlig kommunikation med värdlandets organisation – det är EBU som informerar oss. Vi är välinformerade och förlitar oss på det, sade hon till TT i måndags.

Brev till Netanyahu

Men bara för drygt en månad sedan var frågan om just säkerhet på tapeten. EBU (European Broadcasting Union) vände sig direkt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på grund av den då bristande finansieringen av säkerheten, något som bland andra har rapporterat om.

Nu löper allt som rör Eurovision på som det ska, enligt EBU-chefen, som tillägger att EBU alltid ingår ett avtal med berörda myndigheter i värdlandet för att försäkra sig om säkerheten.

"Säkerhet och trygghet är alltid av största vikt för EBU, och vi arbetar nära delegationerna och besökare för att försäkra oss om att de är säkra och fullt informerade" skriver Jon Ola Sand till TT.

"Så har det varit i åratal"

Annons

Sedan början av veckan råder en överenskommelse om eldupphör med Israel, enligt palestinska företrädare. Huruvida lugnet håller i sig är omöjligt att säga.

Isabell Schierenbeck kan inte uttala sig om ifall det är säkert att besöka Tel Aviv under Eurovision – men hon påpekar att även om raketer visserligen har nått Tel Aviv vid ett fåtal tillfällen genom åren så är det främst platser i Israel längre söderut och närmare Gaza som träffas. Det är visserligen inte mycket mer än 50 kilometer från gränsområdet till Tel Aviv, men de palestinska raketerna är ganska enkla konstruktioner som inte når långt.

– Relationen mellan styret på Gaza och den israeliska regeringen utmärks av perioder med vapenstillestånd och eskalerad konflikt. Så har det varit i åratal, och människorna bor i Israel hela tiden under de här förutsättningarna.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons