Annons

Hovsångerskan Kerstin Meyer död

Hovsångerskan Kerstin Meyer har gått bort.
Mezzosopranen blev 92 år gammal.
Kultur • Publicerad 14 april 2020
Hovsångerskan Kerstin Meyer är död. Arkivbild.
Hovsångerskan Kerstin Meyer är död. Arkivbild.Foto: Claus Gertsen/TT
Operasångarna Håkan Hagegård och Kerstin Meyer står med sin packning utanför bussen på Gustav Adolfs Torg i Stockholm 29 januari 1975 för avresa med Kungliga Operan till Hongkong. Arkivbild.
Operasångarna Håkan Hagegård och Kerstin Meyer står med sin packning utanför bussen på Gustav Adolfs Torg i Stockholm 29 januari 1975 för avresa med Kungliga Operan till Hongkong. Arkivbild.Foto: Olle Lindeborg/TT

Meyer debuterade på Kungliga Operan 1952 i rollen som Azucena i Verdis "Trubaduren". Det stora genombrottet kom 1954 som titelrollen i en uppsättning av "Carmen" regisserad av Göran Gentele.

Kerstin Meyer var anställd vid Kungliga Operan 1952–61 och 1969–81. Hon var dessutom regelbundet engagerad vid bland annat Deutsche Oper Berlin och The Met i New York. Åren 1984–94 var hon dessutom rektor vid Operahögskolan i Stockholm.

Annons

Sitt sista scenframträdande gjorde Meyer som Madame Armfeldt i Sondheims "Sommarnattens leende" på Malmö opera 2013.

"Hennes varma, naturliga röstklang var en skola i sig och när hon senare blev rektor för Operahögskolan delade hon generöst med sig av all sin erfarenhet och kunskap. För Kungliga Operan kom hon att betyda väldigt mycket då hon gjorde operan internationellt känd under 50- och 60-talen genom att vara engagerad i de stora operahusen i bland annat Tyskland, England, USA och Italien", säger Kungliga Operans chef Birgitta Svendén i en kommentar:

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons