1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bevisen räcker inte – 46-åring frias

Mannen hade kemikalier som kan användas för att bygga en bomb. Starkt stöd finns för att han sympatiserade med IS.
Men det är inte bevisat att han hade konkreta planer på ett attentat.
Hovrätten friar därför 46-åringen som tidigare dömts för förberedelse till terroristbrott.
Illustration från tingsrättsförhandlingen mot männen. Arkivbild.
Foto: Ingela Landström/TT

– Ska man dömas för att ha förberett ett brott ska man dels ha vissa förberedelsegärningar, som i detta fall är hanteringen av kemikalier och annat material. Dels ska man också finna det styrkt att det finns ett konkret beslut att begå det här brottet. Och det är där vi har kommit fram till att bevisningen helt enkelt inte räcker till för att dra den slutsatsen, säger rättens ordförande, hovrättslagman Ragnar Palmkvist.

46-åringen och två andra män åtalades i december förra året för förberedelse till terroristbrott, då åklagaren ansett att de planerat ett attentat någonstans i Sverige. 46-åringen hade köpt ett konkurslager där bland annat stora mängder kemikalier ingick. Hos mannen hittades också gasmasker och walkie-talkies. Han och en 30-åring hade dessutom uttryckt sympatier med terrorgruppen IS och chattat med IS-terrorister.

Svårbevisat brott

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I tingrätten dömdes dock bara 46-åringen för brottet. 30-åringen och den tredje mannen friades av Solna tingsrätt, då bevisningen mot dem ansågs otillräcklig. Svea hovrätt fastställer nu domen mot 30-åringen, men beslutar att fria 46-åringen.

– Från vårt perspektiv är det naturligtvis tillfredsställande att man kommit fram till att han ska frikännas. Vi ansåg att tingsrättens bedömning inte var korrekt och det var därför vi överklagade, och nu fick vi det besked vi hade efterfrågat, säger 46-åringens advokat Thomas Olsson.

Åklagaren Per Lindqvist har förståelse för hovrättens bedömning.

– Av rättsäkerhetsskäl ska det förstås ställas stränga krav på bevisningen. Här har man två brott som innehåller sina svårigheter, dels förberedelsebrottet som i sig inte alltid så lätt att bevisa, dels förberedelse till terroristbrott som också innehåller en komplexitet. Det gör att det är ganska svårt att bevisa den här typen av brott. Här var det nära, men det gick inte, och det är klart att hovrätten ska fria i ett sådant läge, säger Lindqvist.

Överklaga till HD

Däremot döms både 46-åringen, 30-åringen och ytterligare en man för terrorfinansiering, då de skickat pengar som kommit IS till del. För detta döms de till fyra eller sex månaders fängelse, men eftersom de suttit häktade under lång tid har straffen redan avtjänats.

Varken 46-åringen eller 30-åringen befinner sig dock på fri fot, då de tagits i förvar av Säkerhetspolisen.

Lagstiftningen om terrorfinansiering har aldrig prövats rättsligt förut och 30-åringen vill driva ärendet vidare, enligt hans försvarare Robin Söder.

– Jag tror att det är en rättsfråga som kan komma att prövas i Högsta domstolen. Jag pratade precis med honom och beslutade att vi skulle överklaga den delen, så får vi se vad Högsta domstolen säger om det, säger Söder.

Läs mer

Borås

Åtal: Sonen bötfälld – då hotade pappan polisen

En man i 55-årsåldern åtalas nu för att ha hotat två poliser. Det var i april i år som mannen ska uttalat hoten efter att de båda poliserna ska ha bötfällt mannens son.

Nyheter

Bilist kraschade in i villa – åtalas

”Det var nog väldigt halt för jag bara gled”.

Fosterbarnen

60 år senare – Borås stad stäms efter övergrepp på barnhem

Flera tidigare fosterbarn har blivit utsatta för sexuella övergrepp, vanvård och psykisk misshandel.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Skickades hem från Säs i taxi – fick stroke

Fallet anmält till Inspektionen för vård och omsorg

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet