1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hongkong-minister attackerad i London

Hongkongs justitieminister Teresa Cheng blev omringad av prodemokratiska demonstranter under ett besök i London. Hon skadade armen i tumultet och polisen i Storbritannien utreder händelsen.
En demonstrant i Hongkong håller upp sin hand med sina fem fingrar som en symbol för de fem krav som demonstranterna ställt på Hongkongs regering.
Foto: Ng Han Guan
Teresa Cheng, Hongkongs justitieminister föll till marken efter att hon och hennes stab omringats av prodemokratiska demonstranter i London. Arkivbild.
Foto: Kin Cheung

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det var i torsdags kväll som demonstranterna flockades kring ministern under besöket i London. De kallade henne för "mördare" och skrek att hon skulle skämmas. Cheng föll till marken under tumultet och skadade armen, enligt brittisk polis som utreder händelsen.

Kinas och Hongkongs regeringar har fördömt händelsen och har krävt att Storbritannien erbjuder skydd åt ministern – som är en av de mest impopulära i Hongkong.

Ingen har ännu gripits.

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter har varit våldsamma under veckan i Hongkong. Skolor och universitet hölls stängda under torsdagen och en man avled efter att i onsdags ha träffats i huvudet av ett hårt föremål, troligtvis en tegelsten, som kastats av maskerade demonstranter. Flera svenska universitet som har samarbeten med universitetet i Hongkong rekommenderar sina studenter att åka hem.

På fredagen har tusentals människor åter samlats i staden för att visa sitt missnöje med styret och polisen. Flera av dem höll händerna med spretande fingrar i luften som en symbol för de fem krav som demonstranterna ställt på Hongkongs regering.

Inledningsvis var syftet med protesterna att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar, men nu ställer demonstranterna även krav på ökad demokrati och oberoende från Kina.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.