1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Höjd straffavgift på danska sparkonton

Den danska storbanken Jyske Bank höjer straffavgiften på sparkonton till 0,75 procent för alla insättningar över 750 000 danska kronor.
Något liknande i Sverige är just nu inte aktuellt, enligt bedömare.
Jyske Bank höjer straffräntan på sparkonton och sänker taket för räntefria insättningar radikalt, till 750|000 danska kronor. Arkivbild
Foto: Bucchi Francesco/Shutterstock

Minusräntan på Jyske Banks sparkonton på 0,75 procent från och med december ligger i linje med Danmarks centralbanks styrränta, som sänktes till just minus 0,75 procent i förra veckan.

Tummen upp på börsen

På Köpenhamnsbörsen får Jyske Bank tummen upp för åtgärden. Aktien lyfter med drygt 6 procent, då straffavgiften antas få bort en del av den dyra överskottslikviditeten i banken.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

"På grund av räntesänkningen i förra veckan förlorar vi ännu mer pengar och den räkningen måste vi nu dela med våra kunder", skriver Jyske Bank-chefen Anders Dam när han motiverar straffavgiften på bankens hemsida.

Riksbankens styrränta är på minus 0,25 procent och något formellt hinder för svenska banker att göra samma sak som Jyske Bank och anpassa sina sparräntor till styrräntan finns inte.

– Enskilda bankers affärsupplägg är inget som vi normalt sett har synpunkter på, så länge det inte är stabilitetspåverkande eller bryter mot något regelverk, säger Peter Svensson, på Finansinspektionens presstjänst.

Väldigt hård konkurrens

Skulle alla danska banker göra samma sak skulle 160 000 danska privatpersoner beröras, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till Danmarks statliga statistikbyrå.

Men Danmarks största bank, Danske Bank, har än så länge inte infört minusränta på sparkonton.

Danske Bank är nummer fem på den svenska bankmarknaden, med 13 procent av sin utlåning i Sverige och en marknadsandel på närmare 4 procent av den svenska bolånestocken.

– Konkurrensen är väldigt hård just nu i marknaden, med den här situationen med väldigt låga räntor. Det är utmanande för oss, som för många andra banker, säger Johanna Norberg, nytillträdd vd för Danske Bank Sverige.

– Men när det gäller Sverige finns det inga planer på att införa negativ ränta, tillägger hon.

Nordea, som slåss med Jyske Bank om andraplatsen på den danska bankmarknaden, har inte heller några planer på att införa negativa räntor för privatkunder i Sverige, enligt kommunikationschefen Afroditi Kellberg.

"Vi följer ränteutvecklingen noga, eftersom detta är ett komplext läge som vi inte har upplevt tidigare", tillägger Kellberg i ett mejl till TT.

Lägre ränteläge i Danmark

Statliga SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror att en anledning till att negativ ränta på sparkonton införs i Danmark, men inte i Sverige, hänger samman med att ränteläget på den danska marknaden är betydligt lägre än på den svenska marknaden.

– Riksbanken måste sänka styrräntan rätt mycket för att vi ska få en situation där det börjar bli svårt för bankerna att inte införa negativa sparräntor, säger han.

Enligt Boije är bankerna beroende av insättningar för att finansiera delar av sin utlåning. Samtidigt påminner han om att de flesta storbankerna använder nollränta på sparkonton, vilket med avgifter ovanpå det i praktiken blir en minusränta.

Han antar dessutom att svenska banker än så länge kan täcka upp för förlusterna de gör på att hantera insättningar utan att ta ut minusränta med att ha högre marginaler på bolån.