Annons

Hög strålning vid OS-anläggning

I Fukushima har förhöjd radioaktiv strålning uppmätts – runt en idrottspark som kommer att användas i OS i Tokyo 2020.
Området saneras nu, uppger japanska myndigheter.
Olympiskt • Publicerad 4 december 2019
Idrottsparken Tenjinmisaki i Fukushima användes som återsamlingsplats för saneringspersonalen efter kärnkraftsolyckan i mars 2011. Arkivbild.
Idrottsparken Tenjinmisaki i Fukushima användes som återsamlingsplats för saneringspersonalen efter kärnkraftsolyckan i mars 2011. Arkivbild.Foto: David Guttenfelder/AP/TT
Kärnkraftverket i Fukushima 2018. Arkivbild.
Kärnkraftverket i Fukushima 2018. Arkivbild.Foto: Mari Yamaguchi/AP/TT

Om drygt 15 veckor, den 20 mars, anländer den olympiska elden till Japan från Grekland. Sex dagar senare ska dess färd mot Tokyo gå förbi idrottsanläggningen Tenjinmisaki, två mil söder om det havererade kärnkraftverket i Fukushima.

Idrottsparken återinvigdes nyligen, efter att ha hållits stängd sedan jordbävnings- och tsunamikatastrofen i Japan i mars 2011, som orsakade det stora haveriet i kärnkraftverket.

Över 1 000 gånger högre

Annons

Mätningar som Greenpeace gjort visar att den radioaktiva strålningen på vissa ställen runt Tenjinmisaki är 1 775 gånger högre än före katastrofen, uppger miljöorganisationen. Doserna är så pass höga att en person som spenderar minst två dygn i närheten av idrottsanläggningen kommer att exponeras för lika mycket strålning som människor naturligt utsätts för under ett år.

Greenpeace har skickat sina mätresultat till Japans miljödepartement, som säger att man har börjat sanera platsen.

– Den 3 december vidtog kärnkraftsbolaget Tepco åtgärder för att minska strålningsnivåerna i det berörda området, säger en tjänsteman på departementet.

Skickar egen mat

Över 160 000 människor flydde den omfattande radioaktiva strålningen efter kärnkraftsolyckan 2011. Oro för att lokal mat fortfarande är förorenad har fått Sydkoreas olympiska kommitté att köpa strålningsdetektorer och ska skeppa egen mat till Japan till OS.

Fukushima ligger omkring 22 mil nordost om huvudstaden Tokyo. Arrangörerna för de olympiska spelen har inte kunnat nås för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons