Annons

Hårt tryck på odlingslotter i storstäderna

Sex år – så länge kan man få vänta för att få en odlings- eller kolonilott i Stockholm.
Möjligheten för att få utlopp för sitt odlingsintresse finns utanför storstäderna, konstaterar Karl-Erik Finnman, ordförande i Koloniträdgårdsförbundet.
Lantbruk • Publicerad 26 juli 2019
Lukas Tympalski arbetar på sin nya odlingslott i Svansjöns odlingsområde i Malmö.
Lukas Tympalski arbetar på sin nya odlingslott i Svansjöns odlingsområde i Malmö.Foto: Ida Loklan/TT

– Vi har lite problem med storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. De har nästan inte plats för fler koloni- och odlingsområden, säger Karl-Erik Finnman.

I Stockholm kan man få vänta sex år eller mer för att få en koloni- eller odlingslott i en stadsnära miljö. Liknande tendenser finns i Malmö och Göteborg. Men i de mindre städerna finns gott om möjligheter, menar Karl-Erik Finnman.

Annons

– Jag bor själv i Helsingborg och jag skulle till och med i dag kunna erbjuda tre kolonilotter med stuga i det området där jag verkar. I storstadens centrum finns det nog inte en chans, tyvärr.

Odling allt hetare

Odlingslottsföreningar som TT varit i kontakt med visar att det är kortare köer i mindre städer. Samtidigt vittnar de flesta om att odling har blivit allt hetare de sista åren.

Vid Ingelsta odlingslottsförening i Norrköping står för närvarande fem personer i kö för att få en odlingslott. I Umeå kan man få en odlingslott redan i morgon, vid Ersboda odlingslottsförening finns det nämligen fem stycken lediga. Eketånga fritidsodling räknas som ett av de mest attraktiva odlingslottsområdena i Halmstad. Där är kötiden ungefär ett år.

Väntade i fyra år

De mest populära områdena i Malmö, som exempelvis Navet och Svansjön, kan ha en kötid på mellan fem till sju år.

På Svansjöns odlingsområde växer blommor och grönsaker frodigt. Här har odlingsentusiasten Lukas Tympalski precis fått sin odlingslott efter att ha stått i kö i fyra år. Lotten delar han med sina föräldrar och sin syster.

– Min pappa börjar bli lite äldre och tyckte att vi skulle försöka hitta en odlingslott som låg lite närmare. Sedan bor min syster alldeles i närheten också. Det är nära till allt, vi kan till och med röra oss fram och tillbaka med skottkärran, säger Lukas Tympalski.

Efter att ha stått i kö i flera år, kändes det nästan hopplöst att få något, förklarar han.

– Men när det plötsligen blev ledigt här så var det inget snack om saken, vi tog den direkt. Det kändes som att vinna på lotto.

Internationell grön våg

Det är inte bara i Sverige som odlingstrenden brer ut sig. Karl Erik Finnman, som även sitter i Internationella koloniträdgårdsförbundet, ser liknande mönster i övriga Europa.

– I Oslo har de jätteproblem med att få fram kolonilotter till alla som vill ha det. Och i centrala Wien finns egna kvarter med koloniträdgårdar. Där har det blivit en trend att bo i koloni.

Annons

Enligt Finnman är Köpenhamn en stad som är riktigt på alerten.

– Danskarna har varit väldigt generösa med att släppa till otroligt mycket land för att bygga koloniområden. De verkar kunna erbjuda kolonilotter till de allra flesta som vill ha det, säger han.

Ida Lokland/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons