Harry och Meghan slutar med kungliga titlar

Storbritannien Artikeln publicerades
Brittiske prins rHarry och med hustrun Meghan. Paret kommer inte längre att vara arbetande medlemmar av den kungliga familjen.
Foto: Jeremy Selwyn
Brittiske prins rHarry och med hustrun Meghan. Paret kommer inte längre att vara arbetande medlemmar av den kungliga familjen.
Hertigen och hertiginnan av Sussex, prins Harry och Meghan, kommer inte längre att vara arbetande medlemmar av den kungliga familjen. Arkivbild.
Foto: Dominic Lipinski/AP/TT
Hertigen och hertiginnan av Sussex, prins Harry och Meghan, kommer inte längre att vara arbetande medlemmar av den kungliga familjen. Arkivbild.
Storbritanniens prins Harry och hans hustru Meghan. Arkivbild.
Foto: Daniel Leal-Olivas /AP/TT
Storbritanniens prins Harry och hans hustru Meghan. Arkivbild.

Nu är det bestämt. Prins Harry och hans hustru Meghan kommer framöver inte att vara arbetande medlemmar av den brittiska kungliga familjen, meddelar Buckingham Palace.

Brittiske prins Harry och hans hustru kommer inte längre att kalla sig kungliga högheter, de kommer inte längre att vara arbetande medlemmar i den kungliga familjen. Paret kommer också att återbetala de pengar de tagit emot för att renovera sin bostad, och framöver kommer de inte att ta emot offentliga medel.

Beskedet kom på lördagseftermiddagen i ett uttalande från Buckingham Palace där också drottning Elizabeth själv citeras:

"Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara högt älskade medlemmar av vår familj", säger drottningen och poängterar också att hon är "särskilt stolt" över hur snabbt Meghan har blivit en del av familjen.

"Stöder deras önskan"

Archie är son till paret, som har titlarna hertigen och hertiginnan av Sussex. Han föddes i maj förra året.

Drottningen fortsätter:

"Jag har sett de utmaningar som de har gått igenom de senaste två åren som ett resultat av en intensiv bevakning, och stöder deras önskan att leva ett mer oberoende liv".

Drottning Elizabeth är också enligt uttalandet mycket nöjd med att "vi tillsammans har hittat ett konstruktivt och bra sätt att gå vidare".

Paret kommer att behålla sina kungliga titlar, men de kommer inte att använda dem, rapporterar flera brittiska medier.

Förändringarna ska träda i kraft under våren 2020.

Nordamerika lockar

Beskedet kommer efter förra onsdagens stora skräll då hertigparet på den sociala plattformen Instagram meddelade att de hade för avsikt att kliva åt sidan som "seniora" medlemmar av den kungliga familjen. Paret skrev också att de framgent skulle "arbeta för att bli ekonomiskt oberoende". Sensationen, som fick brexit och diverse världspolitiska kriser att blekna totalt, blev inte mindre av uppgiften att inte ens drottningen var informerad om beslutet i förväg.

Tillkännagivande kom efter att Harry och Meghan hade tillbringat en tre veckor lång julledighet i Kanada.

Paret väntas nu dela sin tid mellan Nordamerika och Storbritannien.

 

Rättad: I en tidigare version fanns en missvisande rubrik om titlarna.

 

Fakta

Fakta: Harry och Meghan

(TT)

Prins Harry, hertigen av Sussex, är 35 år och yngste son till kronprins Charles och prinsessan Diana. Han är major i den brittiska armén och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan. Prinsen har tidigare hamnat i en del blåsväder för att ha festat mycket och ofta.

Meghan, hertiginnan av Sussex, är 38 år och kommer från USA. Före giftermålet med prins Harry 2018 arbetade hon som skådespelare och är mest känd för sin roll som Rachel Zane i tv-serien "Suits".

Visa mer...