Annons

Hanna Grahn: Hanna Grahn: Varken S eller M kan genomföra sina löften

Det är ingen särskilt kvalificerad gissning att antingen Ulf Olsson (S) eller Annette Carlson (M) kommer att leda Borås efter valet. Men låt oss vara realistiska, ingen av dem kommer fullt ut att kunna genomföra sina respektive partiers lokala valmanifest.
Hanna GrahnSkicka e-post
Krönika • Publicerad 2 september 2018
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Håller politikerna vad de lovar? Ja, den forskning som finns visar att politiker är bra på det, tvärtemot vad många tror.

Men i kommunerna är det inte alltid så enkelt. I Borås har de rödgröna styrt i minoritet efter att Socialdemokraterna gjorde upp med Moderaterna i ett antal frågor. Resultatet är alltså att mandatperioden i Borås varit rödgrön – och blå.

Annons

Och i opinionsmätningarna att det ut som om det kommer att bli ett liknande parlamentariskt läge efter valet. Sverigedemokraterna ser ut att stärka sin vågmästarroll. De båda största partierna backar i opinionen, men kommer att behöva vara öppna för att medverka till att göra fullmäktige beslutsmässigt efter 9 september.

Ett blocköverskridande är mindre sannolikt eftersom det politiska avståndet mellan blocken är extra stort då Socialdemokraterna i Borås står till vänster i sitt parti. Det märks i det lokala valmanifestet för kommande period.

Socialdemokraterna skriver: ”Vi vill ha en gemensam skola i samhällets regi - fri från vinstintressen.” På riksplanet är Socialdemokraterna inte negativa till friskolor på det sättet.

I Allianspartierna ser man snarare möjligheter med privat drivna skolor. Här finns helt klart en viktig skiljelinje i Boråspolitiken. Just frågan om friskolor är dock inget som man styr över i en kommun. Man kan argumentera för sin sak och arbeta för att förändra, men själva besluten ligger i rikspolitiken.

Och så där är det med fler saker i den kommunala politiken. Politikerna styr över mycket, men sedan har de att rätta sig efter beslut som fattas i riksdagen, och inte minst blir de styrda av allt fler riktade statsbidrag.

Ett annat exempel: Partierna värnar kollektivtrafiken i Borås i sina lokala valmanifest, med lite olika inriktning, men inte heller det är enbart ett kommunalt beslut. Västtrafik ansvarar för kollektivtrafiken i regionen.

”Jag kommer att äta upp min solhatt om hemlösheten i Borås är borta 2022.”

Visst finns det många konkreta förslag i de kommunala valmanifesten, men till viss del handlar det om visioner. Låt mig lyfta fram två meningar från Socialdemokraterna och Moderaterna som visar just på detta.

Socialdemokraterna: ”Vi vill aktivt arbeta bort hemlösheten”. Det är lite som en nollvision i trafiken. Alla vill uppnå den, men ingen tror att det fullt ut är möjligt. Jag kommer att äta upp min solhatt om hemlösheten i Borås är borta 2022.

Moderaterna skriver i sitt handlingsprogram: ”Kommunen ska aldrig överbeskatta medborgarna via skatter, taxor eller avgifter.” Men partiet går inte ens till val på att sänka skatten i Borås så skrivningen kan tyckas meningslös.

Varför tar jag upp just de här två exemplen? Jo, för att de trots sin olikhet är goda exempel på att partierna i sina manifest lyfter fram frågor som är viktiga för dem, de visar åt vilket håll de vill arbeta.

Annons

Jag försöker alltså inte säga att de lokala valmanifesten är betydelselösa, om nu någon skulle uppfatta det så. Tvärtom. Politik och inte minst ideologi handlar om att ha en bild av det goda samhället. Vad det är man vill uppnå? Partimedlemmarna arbetar i timmar, dagar och veckor med att ta fram programmen. Det handlar om demokratiskt fotarbete. Ta er tid att läsa!

Nästa söndag är det upp till boråsarna att välja mellan partierna.

Annons
Annons
Annons
Annons