unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hanna Grahn: Valvindarna blåser starkare i Sjuhärad

Liberalerna hade skickats ut på gatan om Sjuhärad hade fått bestämma. Det är ett försvagat parti som snart ska välja ny partiledare efter Jan Björklund.
Erik Ullenhag eller Nyamko Saboni? Det är ett försvagat Liberalerna som ska välja ny partiledare i slutet av juni.
Erik Ullenhag eller Nyamko Saboni? Det är ett försvagat Liberalerna som ska välja ny partiledare i slutet av juni.
Foto: TT/BT
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dagen efter valkvällens rus blinkar Sverige i det nya ljuset. Nya parlamentariker är på ingång. Valvindarna blåste högerut, men resultatet är inte entydigt.

Hur har då Sjuhäradskommunerna med sina olika politiska profiler röstat? Om man tittar på kommunerna som en helhet är det fyra partier som blev starkare här än i Sverige i stort: Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Posten som näst största parti snuvar Sverigedemokraterna från Moderaterna som gör ett sämre val i Sjuhärad. Än en gång firar alltså Sverigedemokraterna framgång. Det är ett parti som under flera val på 2000-talet mer än dubblerats i storlek, och som nu har förändrat den svenska politiken i grunden. Deras absolut starkaste valdistrikt i Sjuhärad är Fristad Sydöstra där nästan 31 procent röstade på partiet.

quote
Partiledarvalet kommer att bli avgörande för politiken framöver.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Lite förenklat kan man säga valvindarna blåser aningen starkare i Sjuhärad. SD går ännu bättre i Sjuhärad, och Miljöpartiet går ännu sämre. Det borde stämma till eftertanke hos MP, att de backar stort jämfört med förra EU-valet trots att väljarna rankar deras hjärtefråga högt.

Och Liberalerna som väljer ny partiledare i slutet av juni. Frågan är om väljarna straffat partiet för samarbetet över blockgränsen. Partiledarvalet kommer att bli avgörande för politiken framöver.