Annons
Nyheter

Halv miljard hotas av fattigdom efter viruset

Coronakrisen kan tvinga 500 miljoner människor in i fattigdom, varnar hjälporganisationen Oxfam.
För att inte förlora decennier av fattigdomsbekämpning vill organisationen se kraftfulla åtgärder från världens rikaste länder.
Coronaviruset • Publicerad 9 april 2020
Ett hemlöst barn i Allahabad, Indien, det landet i världen med högst antal fattiga. Arkivbild.
Ett hemlöst barn i Allahabad, Indien, det landet i världen med högst antal fattiga. Arkivbild.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Mellan sex och åtta procent av världens befolkning kan kastas in i fattigdom på grund av den ekonomiska kris som ser ut att bli en effekt av coronapandemin, visar en ny rapport från Oxfam.

Runt 3,4 miljarder människor lever redan i dag på mindre än motsvarande 50 kronor om dagen, enligt Världsbanken.

Annons

Om ytterligare 6–8 procent av världens befolkning tvingas in i fattigdom innebär det att över halva jordens befolkning skulle kunna klassas som fattiga.

Vill se stödpaket

Oxfam uppmanar Internationella valutafonden IMF och G20-länderna att enas om ett ekonomiskt stödpaket när de möts nästa vecka.

Sedan 1980-talet har den globala fattigdomen stadigt minskat. Men nu riskerar dessa decennier av global fattigdomsbekämpning att gå förlorade.

Hjälporganisationen föreslår en rad åtgärder för att ge ekonomiskt stöd åt de värst drabbade.

Bland annat vill man se skuldavskrivningar på nära 10 000 miljarder kronor för utvecklingsländerna under 2020.

"Dra lärdom av 2008"

Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, skriver i ett pressmeddelande att den kommande krisen riskerar att slå extra hårt mot de som redan hade det knapert.

”För människor i fattigdom, som redan innan coronakrisen hade osäkra anställningar och dåligt betalda jobb finns inga säkerhetsnät. Många kommer att hamna i fattigdom. Rika länder, IMF och Världsbanken kan och måste erbjuda en livlina”, skriver han.

Oxfam uppmanar även att inte upprepa misstagen som begicks efter finanskrisen 2008.

"Regeringarna måste dra lärdomar av finanskrisen 2008 där utbetalningar för banker och företag betalades av vanliga människor då jobb gick förlorade och man drog ner på nödvändiga tjänster som sjukvården. Krispaket ska gynna vanliga arbetare och småföretag”, argumenterar Johan Pettersson.

Kvinnor särskilt sårbara

Kvinnor, som överlag tjänar mindre än män, pekas ut som särskilt utsatta.

Annons

"Över en miljon personer som arbetar inom den bangladeshiska klädindustrin – varav 80 procent är kvinnor – har skickats hem utan betalning eller blivit av med sina jobb på grund av att utländska klädföretag dragit in sina beställningar", nämner generalsekreteraren som exempel.

I många utvecklingsländer saknas möjlighet till arbetslöshetsersättning för de som blir av med sina jobb i krisen.

Oxfam uppger att två miljarder människor arbetar i den informella sektorn utan tillgång till sjuklön – och att majoriteten av dem finns i fattiga länder.

"Enligt FN:s beräkningar kan hälften av alla jobb i Afrika gå förlorade i coronakrisen, och få av dem som förlorar sin inkomst kommer kunna få ekonomiskt stöd", skriver Johan Pettersson.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel omfattning på den föreslagna skuldavskrivningen.

Fakta: Global fattigdom

3,4 miljarder människor levde 2018 på mindre än motsvarande 50 kronor om dagen. År 1981 var motsvarande siffra 1,9 miljarder.

Av dem lever omkring 700 miljoner människor i extrem fattigdom, något som innebär att de måste klara sig på under 20 kronor om dagen.

Av dessa är nästan 400 miljoner barn.

I Afrika söder om Sahara lever drygt 40 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen.

Källa: Världsbanken, UNICEF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons