Hallengren lugnar om assistansförslag
– Vi har inga ambitioner att göra det tuffare, svårare att få assistans eller göra någon gör att färre får assistans. Vi vill motsatsen, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.
Hon säger att regeringen nog har "underskattat reaktionerna" på den departementspromemoria hon skickade ut i veckan.
– Vi lägger förslagen för att fler ska få assistans, inte färre. Men jag förstår oron och misstankarna.
I promemorian föreslås att hjälp med andning och sondmatning i sin helhet ska vara grund för assistans, delar ska inte brytas ut. Ingen kritiserar detta.
Men lagförslaget har skrivningar som enligt kritikerna lagfäster Försäkringskassans praxis för vad som är assistansgrundande. Därmed kan det, menar kritikerna, bli än svårare att få statlig assistansersättning för den som nyansöker och har andra grundläggande hjälpbehov än andning och sondmatning.
Inga omprövningar
Om de så kallade tvåårsomprövningarna återupptas kan det, anser brukarorganisationer och andra, innebära att personer förlorar assistans eller att ansvaret för de timmar som återstår förs över till kommunen.
– Det är inget vi diskuterar nu, den frågan lever inte, säger Lena Hallengren om eventuella planer på att återuppta omprövningarna.
Hon hävdar att den väg regeringen med stöd av Liberalerna och Centerpartiet har valt, att göra tillägg i lagen, är den enda möjliga. I alla fall om man vill att barn som behöver hjälp med andning och sondmatning verkligen ska få det.
– Vi kan inte göra något annat för då kommer vi inte åt en praxis som Försäkringskassan haft i tio år och som kassan hanterar som om det vore lag, säger socialministern.
Inte riskera fel
Kristdemokraternas talesperson på området, Pia Steensland, är mycket kritisk till regeringens hantering.
– Regeringen har backat och gjort om tidigare och vi kan inte riskera att det blir fel ännu en gång, säger Steensland.
Det kanske bästa, enligt henne, vore att ta ett stort omtag vad gäller assistansen och den statliga ersättningen för den – även om det skulle riskera att försena stödet till de kanske 100 barn som omfattas av det nu liggande förslaget.
– Men man kanske inte behöver en stor utredning, man kan skriva in att alla moment i de behov som räknas som grundläggande ska vara grund för assistans, säger Steenland.
Liberalernas talesperson i frågan, Bengt Eliasson, säger att han förstår att organisationer som Funktionsrätt Sverige, Stil och KFO har farhågor och gör den tolkning de gör.
– Men det bygger på, jag kanske inte ska säga missförstånd, svårigheterna att ta sig igenom den juridiska snårskog som det här är. Den kodifiering av praxis som sker gäller bara för andning och sondmatning, inte de andra behoven, säger Eliasson.