Annons

Åklagaren efter bakslaget: "Inget avbräck"

Två personer som misstänks för inblandning i mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla släpps.
Tingsrätten anser inte att bevisningen räcker till.
Brott • Publicerad 9 december 2019
Kammaråklagare Jim Westerberg fick inte Uddevalla tingsrätt med sig i fallet med den mördade 17-åriga flickan.
Kammaråklagare Jim Westerberg fick inte Uddevalla tingsrätt med sig i fallet med den mördade 17-åriga flickan.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En 22-årig man sitter sedan tidigare häktad misstänkt för mordet på den 17-åriga flickan. Åklagaren ville dock att ytterligare två personer skulle häktas för inblandning i mordet, men fick inte Uddevalla tingsrätt med sig.

I stället släpps de båda misstänkta, en man och en kvinna.

Annons

– Tingsrätten delar inte åklagarens bedömning om sannolika skäl, det får man respektera helt enkelt, säger åklagaren Jim Westerberg efter häktningsförhandlingen.

– Det förekommer ibland att man har olika åsikter och att häktningsframställan ogillas.

Kroppsdel hittades

Den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen den 17 november, vilket ledde till att en stor sökinsats drog i gång. Först efter över tio dagars sökande hittades en kroppsdel som kan knytas till flickan och som, enligt polisen, visar att hon inte längre är i livet.

Mannen och kvinnan som nu släppts misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

– Vi letar ju fortfarande efter kroppsdelar och de är misstänkta för brott mot griftefriden. Det är klart att vi i den delen är oroliga, att det kan försvåra i eftersökandet efter kroppsdelar, säger Jim Westerberg.

– Men jag bedömer ändå inte att det ska vara något större avbräck för utredningen. Utredningen pågår och det är mycket som återstår.

Åklagaren och polisen misstänker att 17-åringen mördades redan den 14 november, i den misstänkte gärningsmannens bostad.

22-åring mordmisstänkt

En 22-årig man i flickans närhet greps tidigt i utredningen och sitter sedan dess häktad misstänkt för mord. I förra veckan anhölls dessutom mannen och kvinnan som nu har släppts igen.

Egentligen skulle det ha hållits två separata häktningsförhandlingar på måndagen, men sedan tingsrätten valt att inte häkta kvinnan drog åklagaren tillbaka anhållandet och häktningsbegäran även mot mannen.

– Det är samma omständigheter som gäller, då behöver inte tingsrätten pröva det också, säger Westerberg.

Både mannen och kvinnan nekar till brott. Misstankarna kvarstår dock.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons