Haksabanovic hjälte när Norrköping vann

Fotboll Artikeln publicerades
Sead Haksabanovic (höger) blev hjälte för Norrköping borta mot Sirius.
Foto: Staffan Claesson/TT
Sead Haksabanovic (höger) blev hjälte för Norrköping borta mot Sirius.

Sead Haksabanovic kom tillbaka till fotbollsallsvenskan på lån för att få upp självförtroendet.

Det tog ett tag – men nu är känslan av att allt är möjligt tillbaka. 

I början av augusti sålde IFK Norrköping sin interna skyttekung Jordan Larsson till Spartak Moskva. En inte helt populär affär bland fansen då Larsson hade gjort nästan hälften av ”Pekings” allsvenska mål så långt.

Men kanske har en ny fansfavorit klivit fram nu i Norrköping.

Mittfältstalangen Sead Haksabanovic kom till klubben i januari på lån från Premier League-laget West Ham i hopp om mer speltid och utveckling i samband med större ansvar. Han hoppas att fansen nu kan se honom i den rollen.

"Bara att köra"

– I början gick det inte så bra som jag hade tänkt mig, men den tiden är borta nu och jag ser bara framåt. Jag ska fortsätta som jag gör just nu för jag har självförtroendet som krävs.

TT: Vad var det som inte funkade tidigare?

– Jag vet inte, men jag lade för mycket press på mig själv när jag kom tillbaka och sedan efter sommaruppehållet har det bara gått bra. All press har släppt. Jag gjorde det jag behövde göra för att pressen skulle släppa. Nu är det bara att köra på.

Han gjorde sina två första mål i Norrköping, som inhoppare, mot lettiska Liepaja i Europa League-kvalet i månadsskiftet juli/augusti.

20-åringen var inblandad i förspelet till båda målen i 2–0-segern mot Elfsborg för en vecka sedan och på söndagen kom hans första mål i allsvenskan för "Peking", i 67:e minuten mot ett anfallsglatt Sirius i Uppsala.

Men det krävdes ett skott på egen retur för att forcera in bollen i mål.

– Jag kände bara att jag tror på det här. Jag körde hundra procent i varje duell, sedan fick jag bollen framför mig – med lite tur, men tur behöver man i fotboll – och sedan var det bara att kötta in den, säger Haksabanovic.

"De har koll på mig"

Ett inte helt väntat scenario ska dock påpekas då Sirius skapade betydligt fler chanser och kom i anfallsvåg på anfallsvåg matchen igenom, men utan att kunna förvalta avsluten på bästa sätt.

Vassa avslut kräver ju självförtroende och Sead Haksabanovic drog nytta av sitt nyfunna när han med ett fint inspel från vänsterkanten även spelade fram Kalle Holmberg till 2–0 i 85:e minuten.

– Det är så här jag ska bidra. Med poäng och med att få laget att vinna matcher. Jag vill vara den spelaren som avgör helt enkelt. Mål och assist är det jag vill göra.

TT: Vad säger West Ham?

– De har koll på mig, tycker det ser bra ut och är glada för min skull. Jag ska fortsätta så här och sedan (sommaren 2020) när jag åker tillbaka blir det som en nystart där.