Klart: Arteta ersätter Ljungberg i Arsenal

Fotboll Artikeln publicerades
Fredrik Ljungberg, på bilden, ersätts av Mikel Arteta som huvudtränare i Arsenal. Arkivbild.
Foto: Ian Walton/AP/TT
Fredrik Ljungberg, på bilden, ersätts av Mikel Arteta som huvudtränare i Arsenal. Arkivbild.

Fredrik Ljungbergs tid som huvudtränare i Arsenal är över.

Svensken ersätts av Manchester Citys assisterande tränare Mikel Arteta – men kommer att leda laget mot Everton på lördag.

"Jag vill tacka Freddie för det han gjort", säger Josh Kroenke i Arsenals ledning till klubbens hemsida.

Fredrik Ljungberg tog över som tillfällig tränare för Arsenal i slutet av november efter att Unai Emery fått sparken. Under svenskens ledning har det gått fortsatt tungt för Premier League-klubben – just nu på tionde plats i tabellen – men nu har ledningen gjort klart med en ny huvudtränare.

Spanjoren Mikel Arteta, med ett förflutet som spelare i Arsenal, tar över som ny huvudtränare. Han har skrivit på för 3,5 år.

Ljungberg stannar?

Ljungberg kommer dock att leda Arsenal i bortamatchen mot Everton i morgon lördag då Arteta kommer att ta över klubben först på söndag. Huruvida Ljungberg kommer bli kvar i Arsenal är i nuläget oklart.

"Mikels tränarteam kommer att presenteras så fort som möjligt", skriver Arsenal.

Samtidigt hyllas Ljungberg av klubbens ledning.

"Jag vill tacka Freddie för att han lett laget på ett skickligt sätt under de tre senaste veckorna. Han klev in med kort varsel och har hjälpt oss genom den här svåra perioden med stor professionalism", säger Josh Kroenke om svensken, som tidigare var assisterande i Arsenal.

"Gjort ett vitalt jobb"

42-årige Ljungberg, som bara haft klubbens ungdomstränare Per Mertesacker vid sin sida som assisterande, har hyllats av truppen för sitt sätt att leda laget, men har inte lyckats få ordning på lagets svaga form.

Det blev en seger, 3–1 borta mot West Hem, med svensken som huvudtränare.

"Jag måste tacka Freddie Ljungberg för hans hårda jobb och ledarskap. Tillsammans med Per Mertesacker har han gjort ett vitalt jobb för oss under svåra omständigheter. Freddie och Per är viktiga delar av Arsenalfamiljen och bryr sig mycket om den här klubben", säger sportchefen Raul Sanllehi.

Arteta själv säger att det är "en stor ära" att ta över Arsenal.

"Det är en av de största klubbarna i världen. Vi behöver utmana om de största titlarna och det har gjorts väldigt tydligt för mig i diskussionerna", säger 37-åringen, tidigare mittfältare som avslutade karriären i Arsenal 2016 och som också har spelat för klubbar som Everton och Paris Saint-Germain.

Några minuter före nyheten blev officiell bekräftade Manchester Citys tränare Pep Guardiola att hans kollega var nära en flytt till rivalen – och önskade honom lycka till.

– Du kan inte stoppa någon som har en dröm. Arsenal var en viktig del av Mikels karriär. Vi önskar honom all lycka. Jag är säker på att han kommer göra ett utmärkt jobb, sade Guardiola.