Annons

Så ska EU bli klimatneutralt på 30 år

En "grön giv" ska få EU att lyfta mot en renare miljö.
Skärpta utsläppsmål, rejäla omställningspengar och allt från gröna hamnar till en miljon laddningsstolpar ska på 30 år skapa en klimatneutral union.
Men bara om medlemsländerna vill.
EU • Publicerad 11 december 2019
EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen lägger fram sin "gröna giv" för klimatneutralitet i EU år 2050.
EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen lägger fram sin "gröna giv" för klimatneutralitet i EU år 2050.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Klimatneutralitet år 2050. Minskade utsläpp av växthusgaser år 2030 med minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990. Utvidgad handel med utsläppsrätter för att även få in sjöfarten och flyget.

Där är några av åtgärderna i den långa lista av kommande förslag som utgör EU-kommissionens "gröna giv".

Annons

– I dag är en speciell dag, säger EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen, som inte drar sig för att till och med jämföra med hur USA:s dåvarande president John F Kennedy år 1961 lovade att under 1960-talet landa en människa på månen.

– Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle, säger von der Leyen.

Rad åtgärder

Bland övriga åtgärder finns en stor mängd tekniska åtgärder i form av att uppdatera och göra om nuvarande regler och lagstiftning på miljö- och energiområdet. Men här finns även konkreta förslag som att se till att en miljon laddningsstolpar för elbilar ska finnas på plats redan till år 2025.

Därtill ska en "gränsjusteringsmekanism" införas för att kompensera för sådant som tillverkats utanför EU med lägre klimatkrav. I princip kan det bli en form av importskatt, även om den slutliga utformningen fortfarande är oklar.

Samtidigt skapas en gigantisk omställningsfond för att hjälpa områden som i dag är beroende av fossila bränslen och utsläppstung industri.

– Vi måste se till att ingen lämnas bakom. Den här omställningen måste fungera för alla och vara rättvis – eller så fungerar den inte alls. Vårt mål är att mobilisera 100 miljarder euro, inriktat på de mest sårbara regionerna och sektorerna, säger von der Leyen.

"För lite, för sent"

von der Leyen betonar att det som nu sker är ett sorts systemskifte.

– Jag är övertygad om att den gamla tillväxtmodellen, byggd på fossila bränslen och utsläpp är otidsenlig och oförenlig med vår planet. Den gröna given är vår nya tillväxtmodell. Den ger mer tillbaka än vad den tar, hävdar kommissionsordföranden.

En rad miljöorganisationer är dock inte imponerade.

"För lite, för sent", skriver exempelvis Greenpeace i ett pressmeddelande.

Annons

"EU måste utöka sina 2030-mål till 65 procent tidigt under 2020", anser i sin tur Världsnaturfonden.

Nej från öst?

Från andra hållet finns kritik om att åtgärderna går för långt.

Tanken på klimatneutralitet år 2050 kan skadeskjutas rejält redan på torsdagen då Ungern, Polen och Tjeckien fortsatt tvekar om att uttala ett sådant mål när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel.

– Det skulle vara förödande för det globala samarbetet som vi behöver nu, konstaterar svenska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S).

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons