Annons

Thunberg går hårt åt politiker och direktörer

Greta Thunberg ger en känga till rika länder och företag som inte tar klimathotet på allvar.
Klimat • Publicerad 11 december 2019
Den här gången valde hon att inte säga "How dare you!" till politikerna på plats. I stället pekade Greta Thunberg på vetenskaplig fakta.
Den här gången valde hon att inte säga "How dare you!" till politikerna på plats. I stället pekade Greta Thunberg på vetenskaplig fakta.Foto: Paul White/AP/TT
Greta Thunberg gick hårt åt direktörer och politiker under sitt tal i Madrid.
Greta Thunberg gick hårt åt direktörer och politiker under sitt tal i Madrid.Foto: Paul White/AP/TT

Hon talar om brådskan med att minska utsläppen av växthusgaser, att göra något åt klimatnödläget.

– Jag har haft förmånen att få resa runt jorden. Min erfarenhet är att bristen på insikt är lika stor överallt, inte minst bland dem som vi valt att leda oss. Ledarna uppför sig inte som om det vore ett nödläge, för då agerar man, säger Greta Thunberg, som senare under onsdagen utnämndes till årets person av den amerikanska tidningen Time.

Kreativ pr

Annons

På FN:s klimattoppmöte ska länderna bland annat försöka enas om regelverk för utsläppshandel mellan länder, men förhandlingarna går trögt och risken finns att det skapas kryphål och sätt att dubbelräkna utsläppsminskningarna.

Thunberg efterlyser verklig handling av ledarna.

– Den största faran är när politiker och vd:ar vill få det att se ut som att de gör något – när i själva verket nästan inget görs förutom smart bokföring och kreativ pr, säger Thunberg till applåder.

I tidigare tal har Greta Thunberg fått uppmärksamhet för känslosamma uppmaningar till världsledarna. Men den här gången ville hon hålla sig till vetenskapliga fakta.

– Om jag säger "how dare you" är det det enda människor hör, säger hon.

– I ett år har jag gång på gång talat om vår ständigt krympande kolbudget. Men eftersom ingen lyssnar fortsätter jag att upprepa det.

Faktan får tala

Och så radar hon upp fakta:

– I IPCC:s 1,5-gradersrapport som kom förra året konstateras att om vi ska ha 67 procent chans att begränsa uppvärmningen till under 1,5 grader hade vi den 1 januari 2018 bara 420 gigaton koldioxid kvar att släppa ut. Självklart är den siffran lägre i dag, eftersom vi släpper ut 42 gigaton per år.

– Med dagens utsläppsnivåer är den kvarvarande budgeten slut om åtta år. Det här är inga åsikter eller någons politiska syn. Det är siffror som grundas på bästa tillgängliga vetenskap, även om många forskare menar att situationen är ännu värre.

– Många scenarier förutsätter dessutom att kommande generationer på något sätt kommer att kunna suga hundratals miljarder ton koldioxid ur luften, med teknik som ännu inte finns i tillräcklig skala – och kanske aldrig kommer att finnas.

Annons

– Nu har vi mindre än 340 gigaton av koldioxid att släppa ut, tillsammans.

Klimatprotest

Och Greta Thunberg är inte ensam om att kräva handling från politiker och företagsledare. På klimatmötet i Madrid är unga klimataktivister synliga överallt. Så även i salen när Thunbergs evenemang var slut och ministrar förberedde sig för att börja tala. En grupp aktivister sprang då upp på scenen och skanderade slagord för att oljan ska stanna i marken och för en rättvis klimatomställning.

De blev snabbt bortförda och så intog politikerna scenen.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons