1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Googles banbrytande spelplattform är här

Nu lanserar Google sin spelplattform Stadia. Med strömningstjänsten för tv- och datorspel bryter nätjätten ny mark i spelbranschen.
Googles spelplattform Stadia når marknaden den 19 november. Pressbild.
Foto: Google
Med Stadia ger sig Google in i spelbranschen på allvar. Arkivbild.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Filmer, serier, musik och ljudböcker strömmar vi dagligen. När Google nu lanserar Stadia har turen kommit till tv- och datorspelen. Men det handlar inte om att utforska ett nytt område, berättar Andrey Doronichev, produktchef på Google och ansvarig för spelupplevelsen på Stadia.

– Av all form av modern media är spel den största och snabbast växande i termer av marknadsstorlek. Det är samtidigt det enda området där strömning inte har varit möjligt. Men det här är inget test eller experiment, vi vet vad vi ger oss in i, vi ser möjligheterna och de är enorma, säger han till TT.

Stora framtidsplaner

I stället för att spelen lagras på en hårddisk på en konsol eller dator, bygger tekniken bakom Stadia på Googles molntjänster. Spelen lagras och drivs av företagets globala nätverk av serverhallar och strömmas som video till den skärm användaren väljer att spela på – surfplatta, dator, tv eller telefon.

– Det vi visualiserar oss i framtiden sträcker sig långt bortom att kunna spela spel på olika skärmar samtidigt. Det utvecklas just nu nya spel som är anpassade efter molnspelande och jag väldigt uppspelt kring det.

"Ingen latens"

Allt spelande sker via nätet och det enda användaren behöver för att spela på en tv är wifi-uppkoppling, Googles mediaspelare Chromechast och den trådlösa handkontrollen utvecklad för Stadia. Spelar man hellre på en dator kan man göra det direkt via Googles webbläsare Chrome.

Att spelandet enbart sker via nätverksuppkopplingen har väckt frågan om risken för fördröjning, så kallad latens. Andrey Doronichev tillbakavisar detta.

– Just detta är den heliga gralen av det vi har byggt. Du kommer inte att märka av latens, det är det som är grejen, annars skulle inget gå ihop.

Han berättar att de har byggt in mängder av delar i Stadias teknikkedja som verkar för att minimera just latens, däribland att handkontrollen är direkt ansluten till serverhallarna.

– Datacentret och hårdvaran som driver Stadia är mycket snabbare än allt annat som du i dag kan spela på som konsument. Googles mångåriga erfarenhet inom olika teknikfält har gått samman för att bygga något som i slutändan ska vara så användarvänligt som möjligt.

"Tillströmning av spel"

När spelplattformen släpps den 19 november kan användare välja mellan ett 20-tal speltitlar, som "Assassin's creed odyssey", "Red dead redemption 2" och "Destiny 2". Ett antal som inom en snar framtid lär utökas, berättar Andrey Doronichev.

– Vi har en omfattande tillströmning av spelutgivare som ansluter till plattformen nästa år. Vad du ser just nu är en plattform i sin linda. Jag är självsäker kring att så gott som alla som utvecklar nya spel kommer att visa ett stort intresse.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.