1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Glödhet höst gör Coleman till OS-utmanare

Simprofilen Michelle Coleman har en halv miljon anledningar till att glädjas över en glödhet höst.
Dessutom har hon klivit upp som en potentiell OS-medaljkandidat i en för henne ny huvudgren.
Michelle Coleman har alla anledningar att glädjas över en framgångsrik höst. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Coleman, som missade nästan hela 2018 på grund av axelskada, har presterat toppresultat under höstens satsning på världscupen som, precis som OS, avgörs i långbana.

Hon ligger totaltrea inför de två sista tävlingarna i november och har dragit in runt en halv miljon kronor på sina resultat.

Det kan bli en halv miljon till om hon behåller tredjeplatsen bakom Cate Campbell, Australien, och Katinka Hosszu, Ungern, som ser ut att göra upp om slutsegern.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Jag gjorde inte världscupen för att tjäna pengar, utan för att tävla, så det är bara en jättestor bonus, säger Coleman om prispengarna.

Kapat åtta tiondelar

Coleman simmade OS-final och kom sjua på 200 meter fritt i Rio 2016, i somras låg hennes fokus i VM på 100 meter fritt där hon missade final. Nu är hon plötsligt glödhet på 50 meter fritt.

Under 2019 har hon kapat sitt personbästa från 25,06 till 24,26, ett resultat hon drog till med i Berlin förra helgen. Då slog hon både Campbell, VM-trea i somras, och Ranomi Kromowidjojo, nederländsk OS-guldvinnare 2012.

– Helt galet, jag är lite chockad själv över resultatet. Det är ett ganska stort kliv, åtta tiondelar är mycket på 50 meter, säger hon.

Den senaste putsningen var med tre tiondelar. Plötsligt är hon nere på tider som ger medaljläge.

– Får jag ned tiden lite till, man vann OS-guld på 24,07...så får man till det så finns möjligheten till en OS-final, säger hon.

På VM i somras hade hon varit med i en medaljfajt. Hennes 24,26 hade räckt till femte plats i en gren där ju Sarah Sjöström är med och slåss i toppen. I somras tog Colemans lagkamrat silver på 24,07, två hundradelar från guld.

"Lär mig varje gång"

Coleman simmade också 50 meter fritt på VM och slogs ut i semifinal. Men hon har aldrig fokuserat hundraprocentigt på distansen.

TT: Blir det din huvudgren nu?

– Det frågade Johan (tränaren Wallberg) också när jag kom hem. Nu kanske jag fortsätter lägga lite fokus på sprint, 50 och 100. Det har ändå visat sig att det går ganska bra. Jag lär mig nya grejer om 50 fritt varje gång, lär mig hur jag ska simma den, säger Coleman som fyller 26 år senare i oktober.

Coleman fick inte till det i VM och hon säger att axelskadan från 2018 kanske hade tagit mer på henne än vad hon trodde.

– Nu har jag kommit i kapp med axeln och lyckats stärka den. Sedan visar resultaten att jag behövde tävla mer. Det känns så skönt att simma snabbt igen, det var länge sedan jag fick ut så mycket som jag vill. Det känns bra självförtroendemässigt att ha en bra säsong inför OS.

Läs mer

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

Kind

De lär barnen att dansa på sommarlovet

Fick veta att de skulle bli danslärare i sommar: ”Vi blev nog chockade”.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.