1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gigantisk tomtepark ska locka miljoner

Snö året runt, norrsken varje natt, pepparkakshus och ett hotell i form av en julgran. Välkommen till "The republic of Santa Claus" – Tomterepubliken.
Tomterepubliken utanför Rovaniemi ska locka besökare med sitt julgranshotell och jättelika snöglob.
Foto: iSamposa/TT

Den gigantiska tomteparken finns än så länge, likt den rödklädde mannen den är tillägnad, bara i fantasin. Men ett viktigt steg mot en konkret park togs i juni när det statliga finska bolaget Metsähallitus, som ansvarar för statens egendomar, undertecknade en avsiktsförklaring om hyra av marken de närmaste 50 åren, skriver Barents observer.

Finansieringen är långt ifrån klar. En insamling på sajten Indiegogo i december förra året drog in mindre än 2 000 kronor. Men enligt entreprenörerna bakom projektet förs diskussioner med investerare i USA, Europa och Asien. Totalt handlar det om investeringar på över tio miljarder kronor för en anläggning med 10 000 heltidsanställda.

Tre avdelningar

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Tomterepubliken ska byggas drygt 20 kilometer norr om Rovaniemi, staden som sedan årtionden marknadsför sig som Jultomtens hemstad. Den tomteby som redan finns där lockar runt 90 000 besökare om året, en siffra som entreprenörerna bakom tomteparken räknar med ska mångdubblas.

Enligt planerna ska världens nordligaste nöjespark bland annat ha en by av pepparkakshus och ett hotell i form av en julgran. Ett spektakulärt inslag är en gigantisk snöglob, en genomskinlig kupol som täcker 25 000–30 000 kvadratmeter med pittoreska hus med hotell och restauranger. I snögloben utlovas snö och norrsken året runt.

Mycket planering

När tomtelandet kan slå upp portarna är ännu mycket oklart. Vd Kimi Siitari vill inte gå närmare in på tidsplanen. Förutom finansiering återstår mycket arbete med myndighetsbeslut och planering.

Sanna Kärkkäinen, vd för Visit Rovaniemi, befinner sig på resa i Asien för att sälja in Rovaniemi och Lappland som turistmål – en lätt uppgift även utan en gigantisk tomtepark. Hon har inte mycket information om projektet med tomterepubliken, men följer det.

"Det är stora planer och har potential, men om de hittar tillräckligt stora investerare – och när – det är frågan", skriver hon i ett mejl till TT.

Läs mer

Sommarkrönika

Envetenhetens triumf

”Sommaren 1959 var het, en kanonsommar helt enkelt.”

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Orienteringstalangerna som inte gillar att tävla: ”Skönt att O-ringen är inställd”

I del fem av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi tvillingarna Åkesson.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen letar efter pojke i pyjamas i södra Sverige

Sport

Elfsborgarens tunga besked – behöver operation

Tvingades utgå skadad i cupsemifinalen mot IFK Göteborg – så länge blir han borta.

Sport

Golf: Trög start för sjuhäringarna i Barsebäck

Adam Wallin och Petter Jääskö befinner sig i Skåne för Swedish Golf Tour.

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i