Gick till kyrkan – dödades i blodig attack

Burkina Faso Artikeln publicerades
Pansi ligger i norra Burkina Faso.
Foto: TT
Pansi ligger i norra Burkina Faso.

Minst 24 personer har dödats i en attack mot en protestantisk kyrka i byn Pansi i Yaghaprovinsen i norra Burkina Faso. Ytterligare 18 personer har skadats och andra har kidnappats, enligt guvernören i området. Pastorn ska finnas bland dödsoffren.

Angriparna beskrivs som "beväpnade terrorister".

Burkina Faso – ett av världens fattigaste länder – befinner sig i frontlinjen för det jihadistiska upproret i det västafrikanska Sahelområdet.

Kristna och kyrkor i de norra delarna av landet har ofta blivit måltavlor för våldet.

Så sent som den 10 februari kidnappade misstänkta jihadister sju personer i ett angrepp mot en pastors bostad i staden Sebba. Tre dagar senare hittades fem av dem, inklusive pastorn, mördade.

Enligt FN-siffror dödades runt 1 800 civila i terrorattacker i Burkina Faso i fjol. Samtidigt har hundratusentals under de senaste åren flytt sina hem.

Om grannländerna Mali och Niger inkluderas stiger dödssiffran för jihadistiska terrordåd till närmare 4 000 under 2019. Motsvarande siffra 2016 var 770 döda.

– Regionen har upplevt en förödande ökning av terroristattacker mot civila och militära mål, säger Mohamed Ibn Chambas, FN:s särskilde sändebud fför Västafrika och Sahel, till FN:s nyhetsbyrå.