Annons

Fredspristagare vill ha nya möten med Eritrea

Etiopien • Publicerad 12 december 2019
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed under en presskonferens i samband med att han tog emot Nobels fredspris i Oslo.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed under en presskonferens i samband med att han tog emot Nobels fredspris i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed lovar att försöka få till ett nytt möte med Eritreas president Isaias Afewerki.

Den etiopiske ledaren är precis hemkommen från Oslo där han tagit emot Nobels fredspris, bland annat för att ha normaliserat relationerna med grannlandet Eritrea efter över 20 år av konflikt.

Annons

Men närmandet har stannat av, vilket Berit Reiss-Andersen, som leder den norska Nobelkommittén, konstaterade vänd till Ahmed under prisceremonin. Hon tillade att hon hoppas att priset ska få parterna att återuppta processen.

– Jag vill tacka etiopierna och eritreanerna. Jag vill särskilt tacka president Isaias Afewerki och hoppas att vi snart kan träffas, sade den etiopiske premiärministern i ett kort uttalande när han landade i Addis Abeba under torsdagen.

De båda ledarna träffades senast i juli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons