1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen resa till Las Vegas för Fredricson

Rolf-Göran Bengtssons tänkta födelsedagspresent till mamma Elsa, 89 på söndagen och på plats i Scandinavium:
En seger i världscupen. Riktigt så kul fick det inte bli.
En annan veteran firade segern – norrmannen Geir Gulliksen. Samtidigt deppade Peder Fredricson.
Rolf-Göran Bengtsson, femma i omhoppningen på hästen Cassilano Jmen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sensationelle vinnaren Geir Gulliksen på väg att braka in i reklamskyltarna under ärevarvet. Han klarade fallet bra.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det var muntert kring Bengtsson – trots de två rivningarna i omhoppningen. Hos Peder Fredricson och hans medarbetare var det annorlunda. Världsstjärnan missar världscupfinalen i Las Vegas.

Fredricson hade behövt en absolut topplacering för att ta sig till finalen. Då var kravet att nå omhoppningen. Det var knäpptyst i Scandinavium när Fredricson och Christian K närmade sig det sista hindret. Där föll bommen – och dagen var förstörd för landslagsankaret.

Fredricson bara elva

– Det är klart att så här direkt efter känns det lite surt. Resultatet och fyra fel är inte bra nog, men jag tycker min häst hoppade suveränt på alla hinder. Det var bara på det sista han inte fick höjd nog, säger Fredricson.

För första gången på åtskilliga år avgörs världscupfinalen utan ett svenskt ekipage. Senaste gången det hände var 2005. Då var Rolf-Göran Bengtsson kvalad, men valde att avstå.

Bengtsson, han kan än. Inför ögonen på mamma Elsa och gudsonen Erik Nordström – söndagens vinnare i Young rider-klassen – visade han att han fortfarande har mycket att ge. En näst intill fullsatt arena firade högljutt den felfria rundan i grundomgången och följde andlöst hans ritt i omhoppningen.

"Kapaciteten finns"

Men Cassilano Jmen rev direkt.

– Kapaciteten vet jag att hästen har. Det var mer om det blev väldigt tekniskt så är jag inte riktigt klar med den. Det ser man i omhoppningen. När jag sätter fart har vi inte tillräcklig kontroll och han hänger inte riktigt med i mina svängar, säger Bengtsson.

Han har gjort det mesta under sin långa, framgångsrika karriär – men han är långt från mätt. Bengtsson red i Rio de Janeiro – hans femte och senaste olympiska spel – men har haft några motiga år och har inte gjort ett mästerskap sedan 2016. Nu siktar han uppåt igen – och tror att han har de hästar som behövs för att nå de stora tävlingarna.

– Från att ha ridit några två- och trestjärniga tävlingar till att komma hit och rida femstjärnigt är det ett stort steg, men jag är jättenöjd. Den kapacitet och den kvalité som krävs har mina hästar. Jag tror att jag kan göra dem bättre. Det känns verkligen bra. Det är inspirerande att ta fram unga hästar och se om man kan få dem att gå i de stora klasserna och vara med och slåss i omhoppningarna, säger han.

Kunde gått illa

Geir Gulliksen, den sensationelle segraren, har varit ett stående inslag i Göteborgs hästshow i snart 30 år. Han hade svårt att greppa att han – vid fyllda 60 – äntligen lyckades.

– Det är helt fantastiskt. Obeskrivligt, en dröm jag inte trodde skulle komma, säger han

Norrmannen har aldrig tidigare vunnit i världscupen – och då var det inte konstigt att han för en stund tappade kontrollen. Efter tacktalet hoppade han upp för ärevarv på Groep Quatro, som stack i väg i full fart. Gulliksen var inte med på noterna, föll ur sadeln och brakade in i reklamskyltarna.

Det såg riktigt illa ut när personal snabbt plockade fram insynsskyddande skärmar. Men Gulliksen var snabbt på benen igen.

– Jag har ramlat många gånger, jag såg väggen komma så jag kröp ihop. Det är tur att jag har en stor rumpa. Det kunde varit värre, men i morgon är jag nog stel.

Gulliksen vann även en finalplats i Las Vegas och en prischeck på en halv miljon svenska kronor.