Sponsrat innehåll

ANNONS SplitVision

”Frågan om valfrihet är självklar för oss idag”

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Utbyggnaden av fibernätet har gett många tillgång till snabbt och stabilt internet. Nätägaren SplitVision är stolt över att ge boråsarna möjlighet att välja.

– Idag är vi så vana att få fatta egna beslut, anpassade efter just vår situation. Och det är vad du får med ett öppet nät.

Det säger försäljningschef Pär Wrångemyr, som lyfter just öppenheten i SplitVisions nät som den stora styrkan jämfört med andra aktörer. Ett öppet nät innebär att SplitVision inte säljer några egna tjänster. Det överlåter de istället till alla de tjänsteleverantörer som vill ansluta sig till deras nät.

– Motsatsen är ett stängt nät där en ensam operatör äger allt. Då är det svårt att ha något att säga till om som konsument, säger Pär Wrångemyr och fortsätter:

– Priset är också en skillnad. Större utbud skapar konkurrens. Det pressar priserna och gynnar i slutändan kunden.

 

Fiber framtidssäkrar

De senaste åren har utbyggnaden av fibernätet varit en stor fråga i Borås. Inte minst har det märkts i stadsmiljön rent fysiskt när ledningarna grävts ner i marken. Nu är fibernätet nästintill färdigt och cirka 15 000 hushåll har tillgång till SplitVisions öppna fibernät. Därmed är kommunikationen framtidssäkrad, enligt Pär Wrångemyr som menar att fiber nästintill har en obegränsad möjlighet att hantera data.

– Sättet vi lever på idag kräver en viss bandbredd och kommer kräva mer allteftersom. Både fibernät och trådlöst i form av 5G behövs. På så vis ser vi oss själva som en viktig del i att göra Borås redo för framtiden.

Läs mer om SplitVisions fibertjänster här

Mer fokus på flerfamiljsbostäder

Mot den bakgrunden tar SplitVision nu nästa steg i arbetet med att erbjuda fiber till så många som möjligt i kommunen. Från att ha varit starkt inriktade på villor kommer de nu att rikta sig mot flerbostadshus. Pär Wrångemyr utvecklar:

– Frågan om valfrihet är nästan ännu viktigare där. Att alla boende på samma adress skulle ha samma behov är inte särskilt troligt. Med ett öppet nät kan alla boende välja det alternativ man vill. Utan att vara hänvisad till någon enstaka aktör med färdigförhandlade avtal.

Och intresset är stort. I dagsläget har Splitvision flera beställningar som gäller flerbostadshus, både från fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Pär Wrångemyr är säker på att intresset kommer att fortsätta växa, i takt med ökande krav på modern kommunikationsteknik.

– Att kunna erbjuda ett öppet nät i fastigheten gör bostaden mer attraktiv. Många flerbostadshus har en föråldrad lösning med ADSL idag och där kommer vi att se stor utveckling framöver.

 

MER INFO

SplitVision

...är en del av Borås Elnät AB och ägare av det öppna fibernätet i Borås. SplitVision är en så kallad neutral kommunikationsoperatör, vilket innebär att man bara ansvarar för själva fibernätet. SplitVision upplåter sedan nätet åt tjänsteleverantörer, vilket ger kunden ett stort utbud att välja från. Vilka leverantörer som ingår i SplitVisions nät kan du enkelt se på splitvision.se. Där kan du också enkelt jämföra erbjudanden från olika leverantörer.

Visa mer...

MER INFO

Fiberupptäckt gav Nobelpris

Fiber eller fiberoptik är faktiskt ingen ny uppfinning. Redan 1966 gjorde den kinesiske forskaren Charles K. Kao en upptäckt som innebar ett genombrott för fiberoptiken. Med renare glas i själva fibertråden menade han att signalerna skulle kunna färdas många mil utan att försvinna. Forskarvärlden fick upp ögonen för hans teori och fiberoptiken utvecklades sedan därför mycket snabbt, vilket är en stor anledning till varför fiber är en självklarhet i våra liv idag. Kao mottog nobelpriset i fysik 2009.

Visa mer...