Fotbollstalangen VM-debuterar – i längdhopp

Friidrott Artikeln publicerades
Tilde Johansson tror att hon en dag kommer att passera drömgränsen sju meter i längdhopp. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Tilde Johansson tror att hon en dag kommer att passera drömgränsen sju meter i längdhopp. Arkivbild.

Hon hade kunnat vara skyttedrottning i damallsvenskan – men satsar i stället på att hoppa långt. Och springa fort.

Snart gör Tilde Johansson, 18, VM-debut.

14 år gammal smällde Tilde Johansson in otroliga 49 mål för Skrea IF. Det var mer än hälften av division 4-lagets 75 mål den säsongen.

Året efter, 2016, blev Johansson skyttedrottning på nytt. Den gången i division 3, då hon svarade för 25 mål i seriespelet.

På sommaren kallades hon till det årliga elitflicklägret i Halmstad, där Sveriges mest talangfulla fotbollsspelare samlas, men hon tackade nej.

Rätt val

Lägret krockade med Världsungdomsspelen i Göteborg – och Johansson valde friidrotten i stället. Ett smart val visade det sig.

2018 tog hon guld i längdhopp i U18-EM och i somras blev det silver i längd och guld i 100 meter häck i U20-EM i Borås.

– Det var grymt. Jag satsade ju på medalj och det blev två. Men det var lite synd i längdhoppet, jag ville gärna ta en dubbel men hade inte riktigt krafterna i de sista hoppen, säger hon.

Tilde Johansson har inte bara hunnit med att ta mästerskapsmedaljer i sommar. Hon har även satt personligt rekord i längd, 6,73, och är därmed femma i Sverige genom tiderna.

Resultat innebar också att hon är klar för VM i Doha som inleds den 27 september.

Skada stör uppladdningen

Dit åker hon dock med viss osäkerhet. Hon tvingades bryta Finnkampen i mitten av augusti med en lårskada, och valde sedan att stryka sig från SM. VM-starten är dock inte i fara.

– Jag pratade med henne häromdagen och hon kände sig väldigt nöjd med träningen och kände att hon kommer att vara i god form till VM, sade förbundskaptenen Karin Torneklint till TT i förra veckan.

Johanssons målsättning i VM är allt annan än blygsam.

– Målet i VM är att komma till final och är man väl i final kan allting hända, säger hon.

– Jag har alltid haft långsiktiga mål, som att komma till OS och hoppa över sju meter.

Erica Johansson har det svenska rekordet med 6,99.

– Kanske inte i år, men om några år hoppas jag i alla fall att det ska gå. Det är ju ingen i Sverige som har hoppat över sju meter i godkänd vind, men det finns alla möjligheter om jag får hålla mig skadefri och fortsätter att träna på.

Vill leva upp till pressen

Med medaljerna, genombrottet och VM-biljetten kommer en helt annan press än vad Johansson tidigare har upplevt. Hon målas upp som ett av svensk friidrotts stora framtidsnamn och har jämförts med ingen mindre än Carolina Klüft.

Om det stör? Inte alls.

– Det känns ändå kul. Det är klart att man känner lite press, nu måste man ju leva upp till det. Men det är inte så farligt, tycker jag, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket mer media och så nu. Men jag är ändå ganska van. Jag kommer ju från Falkenberg som är en ganska liten stad, och jag har ändå presterat bra sett till min åldersklass. Så jag har ändå blivit intervjuad och så tidigare.

Fakta

Fakta: Tilde Johansson

Född: 5 januari 2001 (18 år).

Klubb: Falkenbergs IK.

Meriter: Guld i 100 meter häck i U20-EM 2019, silver i längdhopp. Guld i längd i U18-EM 2018. Brons i längd i Europeiska ungdoms-OS 2017. Inne-SM-guld i 60 meter häck, längd och femkamp 2019, brons i 400 meter 2018.

Aktuell: Är uttagen till VM i Doha i september-oktober, där hon tävlar i längd.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Tilde Johansson

+ Armand Duplantis, 19, stavhopp:

Stavhoppsstjärnan "Mondo" är redan etablerad i den absoluta världstoppen, men med tanke på hans ålder, 19 år, får han ändå fortfarande räknas som en talang. En mycket stor sådan. EM-guldmedaljören från i fjol har hoppat 6,00 vid två tillfällen i år och är ett av Sveriges största medaljhopp i VM i Doha.

+ Lisa Gunnarsson, 20, stavhopp:

I fjol satte hon svenskt juniorrekord och hennes personliga rekord på 4,60 hade räckt till en VM-biljett om hon klarat den höjden i år igen. Den här säsongen har dock blivit förstörd på grund av en stressfraktur i foten och Gunnarsson finns inte med under VM i Doha.

+ Henrik Larsson, 19, 100 och 200 meter:

Karlstadssprintern slog till med ett historiskt guld på 100 meter vid U23-EM i Gävle i somras. Han närmar sig det svenska rekordet på distansen och är med sina 10,20 bara två hundradelar från Peter Karlssons tid från 1996.

+ Carl Bengtström, 19, 400 meter häck:

Tog guld på 400 meter häck vid U20-EM i somras och följde upp det med personligt rekord och en plats i finalen vid lag-EM – då på 400 meter slätt. Huvudfokus är fortfarande häck, och där står sig krossen av det svenska juniorrekordet från i fjol fortfarande sig starkt som Bengtströms personbästa.

+ Melwin Lycke Holm, 14, höjdhopp:

Imponerade stort i sitt första senior-SM utomhus i somras när han först "persade" på 2,07 och sedan av bara farten även tog 2,09 vilket innebar SM-brons. 2,09 är högre än vad någon annan svensk höjdhoppare någonsin klarat tidigare vid samma ålder.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Tilde Johansson

Här är Sveriges fem bästa kvinnliga längdhoppare genom tiderna:

1) Erica Johansson – 6,99 meter

2) Carolina Klüft – 6,97

3) Khaddi Sagnia – 6,78

4) Camilla Johansson – 6,75

5) Tilde Johansson – 6,73

Visa mer...