1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fosterdöd ökade i Skåne

Tre fall av fosterdöd vid förlossningsavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö har anmälts enligt lex Maria. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Tre fall där foster avlidit i livmodern under graviditet vid Skånes universitetssjukhus anmäls nu enligt lex Maria. Två av barnen dog då förlossningen – som skulle sättas igång – sköts upp en dag på grund av platsbrist. Det tredje fallet rör sig om ett foster som var tillväxthämmat, något som inte upptäcktes under graviditeten.

"Alla fall där barn avlider innan eller i samband med förlossning är djupt tragiska. Särskilt allvarligt är det om det hade kunnat undvikas. Vi gör nu allt vi kan för att minimera de risker som finns", säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Förra hösten såg sjukhuset en ökning av andelen graviditeter som slutade med fosterdöd. Efter en genomgång har de tre upptäckta fallen med döda barn nu anmälts, eftersom de enligt verksamheten hade kunnat undvikas. Sjukhuset har infört en lokal handlingsplan med åtgärder.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)