1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Förundersökning mot terrormisstänkt läggs ner

Åklagaren Henrik Olin lägger ner förundersökningen mot den man som greps vid terrortillslaget i Lilla Edet i december.
I december gjorde Säkerhetspolisen insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polisen och under ledning av Nationella operativa avdelningen. Ett av tillslagen gjordes i Lilla Edet där en man greps, en man som Säpo vill ska utvisas. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT

Mannen, som är i 20-årsåldern, häktades efter ett tillslag bland annat i Lilla Edet. Han har sedan dess varit misstänkt för stämpling till terroristbrott.

– Stämplingsbrottet är tidigt i en kedja och då ska jag kunna bevisa vad den misstänkte haft för avsikt att göra. Och det kan jag inte, så då är jag skyldig att lägga ner, säger Henrik Olin till TT.

– Det enda som är kvar är att jag gått in med ett särskilt yrkande om förverkande av hans telefoner och datorer för de innehåller avrättningsfilmer och IS-material.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Släpptes och greps

Efter beslut av åklagaren släpptes mannen från häktet redan i början på februari men greps i stället omgående av Säpo, enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Säpo har begärt hos Migrationsverket att mannen ska utvisas ur Sverige då de anser att han är en fara för rikets säkerhet. Mannen, som under flera månader suttit frihetsberövad på Migrationsverkets förvar, släpptes därifrån förra månaden.

Men beslut om utvisning står fast. Mannen har via sin advokat överklagat beslutet. Migrationsöverdomstolen kan sedan yttra sig i ärendet, särskilt om det finns hinder för verkställighet, innan ärendet går vidare.

Ligger hos regeringen

– Ärendet ligger nu för prövning hos regeringen som är överprövningsinstans, säger mannens advokat Michael Hansson till TT.

Det här är ett av flera uppmärksammade ärenden där Säpo ingripit enligt LSU. Det mesta kring ärendena blir sekretessbelagt.

– LSU lyder inte under brottmål utan under utlämningsrätten. När Säpo gör det här känns det som om det inte längre finns en enda rättsäkerhetsprincip. Kontrollmöjligheterna känns inte tillräckliga. Jag är inte helt bekväm med det här, säger Michael Hansson.

Säpochefen Klas Friberg har tidigare sagt till TT att han är av den uppfattningen att polisen genom insatserna i december, med tillslaget vid vilket mannen greps, avvärjde ett förestående terrordåd.

Läs mer

Herrljunga

Succé för Herrljungahäst – vann jättesumma i prestigelopp: ”Overkligt”

Här är historien bakom den osannolika framgångssagan – började med en tombolalott och en skvätt spermier.

Sport

Beskedet: Så länge blir Bernhardsson borta

Elfsborgsmittfältaren skadade sig i sin comeback i torsdags mot IFK Göteborg.

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

BT vid kusten

TV: Följ med BT till toppen av radiomasterna i Grimeton: ”Dödsvandringen”

En historisk vandring på världsarvet, precis som det var för mastarbetarna på 1900-talet.

Kind

Husbrand i Uddebo

Räddningstjänsten: "Ingen spridningsrisk”

Herrljunga

TV: Lösa kor längs vägbana: ”Är supernyfikna”

Ägaren och polisen har kontaktats.