Annons

FN-utredning om Hammarskjölds död förlängs

Dag Hammarskjölds död 1961 omgärdas fortfarande av frågetecken. Nu har FN:s generalförsamling beslutat att utredningen om flygkraschen som tog den svenske FN-chefens liv ska fortsätta.
FN • Publicerad 28 december 2019
Närmare 60 år efter FN-chefen Dag Hammarskjölds död omgärdas den flygkrasch som tog hans liv av frågetecken. Arkivbild.
Närmare 60 år efter FN-chefen Dag Hammarskjölds död omgärdas den flygkrasch som tog hans liv av frågetecken. Arkivbild.Foto: UPI / TT /

FN:s generalförsamling antog på fredagen en resolution om en förlängning av utredningen av Dag Hammarskjölds död 1961. Förslaget, som initierats av Sverige och stöttades av över 100 länder, antogs i enighet och utan omröstning.

Hammarskjöld miste livet i en flygkrasch 1961 då han flög över Nordrhodesia, nuvarande Zambia, för att i egenskap av FN:s generalsekreterare försöka mäkla fred mellan stridande parter under Kongokrisen.

Annons

Resolutionen tar fasta på slutsatsen i den tanzaniske advokaten Mohamed Chande Othmans tidigare utredning om Hammarskjölds död, att det "förefaller sannolikt att en attack eller ett hot utifrån kan ha orsakat kraschen".

Fortsatt förtroende

Othman har på generalförsamlingens uppdrag ägnat flera år åt att utreda kraschen och Sverige förordar i resolutionen att han får fortsatt förtroende.

I sin slutrapport, som publicerades i början av oktober, skrev Othman att han har fått tillgång till fotografier som visar metallbitar med hål i – möjliga delar från flygplansvraket – som inte har förekommit i tidigare haveriutredningar. Othman efterlyste samtidigt ökad samarbetsvilja från FN-länder i regionen, vilka uppmanades offentliggöra eventuellt hemligstämplat underrättelsematerial som kan kasta nytt ljus över omständigheterna kring kraschen.

Stöd från Guterres

Redan när Othman lämnade sin slutrapport slog FN:s nuvarande generalsekreterare, António Guterres, fast att utredningen om föregångarens död borde fortsätta.

"Generalsekreteraren vill betona att han är fast besluten att göra allt för att stötta sökandet efter sanningen. Det är vi skyldiga Dag Hammarskjöld och den delegation som reste med honom", hette det i ett uttalande från Guterres kansli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons