Annons

Försvarsexpert: Ytterligare medel behövs

Fyra nya regementen föreslås, antalet värnpliktiga ska mer än fördubblas per år och samtliga stridsvagnar uppgraderas.
Försvarsberedningens förslag täpper dock långtifrån igen alla luckor i Sveriges försvar, säger en expert vid Försvarshögskolan.
Försvar • Publicerad 14 maj 2019
ÖB Micael Bydén besöker Berga örlogsbas tillsammans med Estlands ÖB Martin Herem. Arkivbild.
ÖB Micael Bydén besöker Berga örlogsbas tillsammans med Estlands ÖB Martin Herem. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det kallas den största militära upprustningen sedan 1940-talet. Målet är att Sverige i slutet av 2020-talet ska klara sig på egen hand under tre månader vid en kris med krigshandlingar på svensk mark.

Men Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, ställer sig ändå frågande till förslagen som försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) presenterat.

Annons

– Den operativa förmågan kommer givetvis bli bättre men det kommer inte att innebära stora tillskott av försvarsförmågan. Det finns så stora hål att täcka redan i dag, säger han till TT och fortsätter:

– Det skulle behövas ytterligare medel för att göra Försvarsmakten större för att möta de utmaningar som man ställs inför om man ska försvara viktiga delar av landet.

Sex strategiska områden

Stefan Ring nämner sex strategiskt viktiga områden för svensk del: Göteborg, Malmö/Öresund, Stockholm tillsammans med Gotland, nedre Norrland med förbindelserna till Trondheim och slutligen Norrbotten.

Den geografiska spridningen gällande dessa områden är en utmaning för svensk del och föreslagna fyra brigader – varje brigad består av 5 000 militärer – är enligt Stefan Ring för lite.

– Ska man vara seriös och hantera de här områdena så räcker inte det här utan det krävs ytterligare resurser. Då talar vi om sex brigader i stället.

Stor brist på personal

Men Stefan Ring lyfter också vad han anser är ytterligare frågetecken för Försvarsmakten i dagsläget.

– Ett problem för Försvarsmakten är att man har brist på personal. Ska man starta upp på nya platser, då behövs personal och med lång erfarenhet som är kompetent nog. Det är kanske en av de verkligt stora utmaningar man står inför.

I slutänden handlar det dock om att politisk enighet ska nås och där finns också den bärande frågan.

– Kommer det att ges pengar? Det har varit ett genomgående problem sedan 1958 att man haft för stora ambitioner i förhållande till de ekonomiska medel man haft, säger Stefan Ring.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons