Annons

Försäljning av jaktkort stoppas efter HD-dom

Som en konsekvens av Högsta domstolens dom i tvisten mellan Girjas sameby och staten slutar länsstyrelsen i Norrbotten omedelbart att hantera jakttillstånd eller fiskekort inom samebyns område.
När och hur Girjas tar över är inte klart. Andra frågor måste också lösas.
Jakt • Publicerad 23 januari 2020
Som en konsekvens av HD-domen gällande Girjas sameby stoppar länsstyrelsen i Norrbotten omedelbart möjligheten att köpa eller aktivera jakttillstånd eller fiskekort i inom Girjas sameby. Arkivbild.
Som en konsekvens av HD-domen gällande Girjas sameby stoppar länsstyrelsen i Norrbotten omedelbart möjligheten att köpa eller aktivera jakttillstånd eller fiskekort i inom Girjas sameby. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande, och advokat Peter Danowsky, som har företrätt Girjas i rättsprocessen.
Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande, och advokat Peter Danowsky, som har företrätt Girjas i rättsprocessen.Foto: Anders Wiklund/TT

– Hur jakten ska hanteras i fortsättningen är nu en fråga för Girjas sameby, säger länsstyrelsens kommunikationschef Fredrik Hedlund, till tidningen Svensk Jakt.

HD:s dom, som ger samebyn ensamrätt att bestämma om vilka som ska få jaga småvilt och fiska i området, träder i kraft omedelbart. Det innebär att länsstyrelsen inte längre har rätt att upplåta jakt i området.

Annons

De som har löst och betalat jaktkort kommer att få tillbaka sina pengar, säger Hedlund till P4 Norrbotten.

Helgmöte

Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, säger att samebyn ska ha ett möte på söndag för att diskutera hur man jobbar vidare med hanteringen av jakt- och fiskekort.

– Men jag har ingen aning om när vi kan sätta igång förvaltningen, det är omöjligt att säga just nu.

TT: Det kommer alltså att vara en period då man inte kan köpa eller aktivera jakt- och fiskekort inom området?

– Så kommer det att vara, under en period. Vi måste nu hitta ett sätt att hantera det på, säger Blind Berg.

Fullt rimligt

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet, förstår länsstyrelsens skyndsamma beslut.

– I och med att domen säger att staten sedan klockan nio i morse (torsdagsmorgonen, reds anm) inte längre har rätt att upplåta småviltsjakt i området är beslutet fullt rimligt, säger han.

Som han ser det innebär domen också att ansvaret för viltvård och tillsyn i området läggs på samebyn.

– Men det går väl att avtala om andra lösningar. Det är många detaljer som måste redas ut mellan samebyn och länsstyrelsen, säger Geibrink.

Lockar många

HD:s dom väcker också frågor om fisket i området – och möjligen i fler delar av fjällkedjan, om andra samebyar hävdar samma rätt som Girjas.

Annons

– Fiskebeståndet måste ju skötas och förvaltas. Där gör länsstyrelsen ett bra arbete och har regelverk för att förhindra utfiskning. Nu vet vi inte vad som händer i nästa skede, men ska samebyarna ta över får de lägga ned väldigt mycket arbete på detta, säger Anders Karlsson, biträdande generalsekreterare i Sportfiskarna.

Han konstaterar att fisket av röding, öring och harr är en viktig grund för turistnäringen i fjällområdet.

– Det handlar om tiotusentals människor som löser kort i dessa områden varje år. I Norrlands inland är det också en stor del av den bofasta befolkningen som nyttjar möjligheterna, säger Anders Karlsson.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons