Annons

Förlist flyktingbåt visas på Venedigbiennalen

Kultur • Publicerad 8 maj 2019
Det bärgade vraket av en förlist flyktingbåt blir konst i form av verket "Barca nostra" på årets Venedigbiennal.
Det bärgade vraket av en förlist flyktingbåt blir konst i form av verket "Barca nostra" på årets Venedigbiennal.Foto: Andrea Merola/AP/TT

En fiskebåt som sjönk i Medelhavet med hundratals flyktingar ombord 2015 ska ställas ut på årets konstbiennal i Venedig, skrivet SVT:s "Kulturnyheterna". konstnären bakom installationen "Barce nostra" ("Vår båt") är den schweizisk-isländske Christoph Büchel.

I en intervju i säger Büchels samarbetspartner Maria Chiara di Trapani att hon hoppas att verket ska leda till att besökarna stannar upp och reflekterar, och respekterar, i tystnad.

Annons

– Vi lever i en tragisk tid utan minne. Det vi ser på nyheterna verkar vara så långt borta: Vi byter kanal när någon dör till havs, säger hon och tillägger att hon hoppas att upplevelsen av verken ska ändra på det.

Båten lämnade Libyens huvudstad Tripoli i april 2015. Över 800 människor avled när båten, som var anpassad för 15 personer, sjönk. Endast 27 personer överlevde tragedin.

Christoph Büchel är känd för sina samtida, ofta provocerande, installationer. Han har tidigare bland annat medverkat på biennalen med moské som uppförts i en kyrka.

Årets biennal pågår mellan den 11 maj och 24 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons